Održan prvi dio radionice Prljavi Harry u Varaždinu, drugi dio o Walteru Whiteu

U Centru za mlade Grada Varaždina održana je radionica, forma ne tako često sretana u našem Gradu. Sama radionica je fokusirala se na lik poznatog policijskog detektiva Harrya Callahana, poznatog kao Prljavi Harry.

Radionicu, punog naziva ‘Prljavi Harry u Varaždinu’, vodila je dr. sc. Željka Bagarić koja je na početku uvela desetak prisutnih u problematiku.

– Ono što mi ovdje želimo učiniti jest deskonstrukcija Prljavog Harry. U tu svrhu koristiti ćemo metodu vođenog čitanja, koju ja nisam izmislila, ali sam je koristila i modificirala. Sama metoda ima i terapeutski učinak, kao i više načina primjene, ovisno o osobi na koju se primjenjuje – na početku je objasnila znanstvenica Bagarić.

Navela je kako je spomenutu metodu koristila na nekoliko skupina, od angry-management grupa, do osoba starije životne dobi, studenata, ali i zatvorenika u Turopolju.

Metaanaliza teksta

Metoda vođenog čitanja nije opismenjivanje, kazala je Željka.

– Riječ je o ciljanoj metaanalizi teksta, posebno namijenjenoj za specifična grupna čitanja. Važno je da se prolazi kroz slojeve teksta i otkriva značenja koje kod prvog čitanja i nije vidljivo. Posredno, dolazi se do bitnog čina da se počne razmišljati i o vlastitom mišljenu i uvjetima u kojima to mišljenje postoji – kazala je Željka Bagarić.

Takav uvod, prije rasprave, završio je tipologijom herojskih likova, pri čemu distinkcija postoji između heroja u užem smislu, ljudi poput nas, superheroja, bića s dodatnim moćima, te najzanimljivija kategorija, antiheroji, oni čije djelovanje često nije obilježeno pozitivnim konotacijama.

Filmski klipovi ‘Prljavog Harrya’ podsjetili su prisutne na to o čemu se zapravo radi kod antiheroja.

Činim pravu stvar

On je, kazala je voditeljica radionice, osoba koju su zakonske norme i etika dovele do nemogućnosti činjenja ispravne stvari.

I zbog toga je on ‘prljavi’, mora koristiti metode koje su van zakona, ne zato jer želi, već zato jer mora – dodala je Željka.

Radionica je protekla u žustroj raspravi i dobrom raspoloženju, a u utorak, 11. kolovoza, slijedi drugi dio radionice koji će se fokusirati na lik Waltera Whitea, iz popularne serije Breaking Bad, i na poznatu obitelj iz Springfielda, Simpsonove.

Nakraju, nije bilo jasnog opredjeljenja o djelovanju Prljavog Harrya, niti zaključka što je ispravno, a što nije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije