FOTO: Varaždinski folklorni ansambl osvojio Sofiju, Istanbul i Bospor

>> Varaždinski folklorni ansambl u Turskoj (6.08.2015.)

Varaždinski folklorni ansambl od 31. srpnja do 9. kolovoza sudjeluje na 16. međunarodnom festivalu Büyükçekmece u istoimenoj četvrti Istanbula. Iako je u osnovi riječ o festivala folklora, i to jednom od najvećih na svijetu, svake se večeri održavaju i koncerti popularne glazbe, a u popratnom je programu otvoren niz izložba.

Službeno otvorenje festivala bilo je u ponedjeljak, 3. kolovoza, no za vikend je održano nekoliko velikih uličnih parada na kojima su sudjelovali folkloraši iz više od 20 zemalja, ali i brojni turski građani i turisti, maskirani u raznolike šarene kostime, čime sve poprima obilježje ljetnog karnevala.

Grandiozni festival

Festival je središnji godišnji događaj tog dijela Istanbula te cijeli grad aktivno i s velikim oduševljenjem podržava manifestaciju. Zbog svega toga festival asocira na varaždinski Špancirfest ili riječki karneval, samo što je sve puno masovnije. Tako organizatori procjenjuju da je subotnju paradu uz morsku obalu Büyükçekmecea pratilo čak 200 tisuća ljudi.

Večer prije održana je podjednako velika parada Mimaroba kroz centar te četvrti (i trajala je duže od dva sata), dok je nešto manja parada održana u strogom centru Istanbula, kroz svjetski poznatu ulicu Istiklal. Na svima navedenima sudjelovali su, uz ponosno istaknutu hrvatsku zastavu, i varaždinski folkloraši.

Svečana ceremonija otvorenja festivala održana je u ponedjeljak u amfiteatru ‘Kemal Sunal’ pred tri tisuće gledatelja, a još je više ljudi ceremoniju pratilo preko videozidova s perivoja okolo amfiteatra. Ceremoniju se u najmanju ruku može opisati spektakularnom. Razina produkcije može se usporediti s događajima poput Eurosonga ili otvorenja prestižnih sportskih manifestacija.

Atraktivan program

U programu su sudjelovale 24 folklorne skupine koje sudjeluju i u festivalu, a samom otvorenju prethodio je koncert turske televizijske zvijezde Ayhana Sicimoglua, koji je s pratećim bendom Latin All Stars izveo niz latino klasika. Dodaci otvorenju bili su vatromet i avio show iznad povijesnog mosta sultana Sulejmana, a cijeli je dojam dodatno naglašen light showom i videozidovima kakve imaju velike strane zvijezde.

Dok mnogi u Hrvatskoj folklor i dalje smatraju pučkom zabavom, iznimno je zadovoljstvo osjetiti koliko se pažnje tome posvećuje u Turskoj. Štoviše, folkloraši su tamo glavne zvijezde. Turci se na ulici žele slikati s njima, mašu im i osmijehuju se te općenito daju dojam jednog od najsimpatičnijih i druželjubivih naroda.

Članovi VFA prisustvovali su i otvorenju izložbe keramike likovne umjetnice Yasemin Aslan Bakiri te izložbi fotografskih radova pristiglih na međunarodni natječaj, a u nekoliko su se navrata susreli i s gradonačelnikom četvrti Hasanom Akgunom, koji i sam aktivno sudjeluje u svim programima i s kojim su razmijenili i darove.

Varaždinska snaha

Osim što im je užitak sudjelovati u službenom programu, članovi VFA uživaju i u popratnim sadržajima. Tako je u nedjelju, 2. kolovoza, u sportskom centru World Point održana crno-bijela noć na koju su svi morali doći odjeveni u te boje, a tako je bio uređen i cijeli prostor koji, prema riječima domaćina, pruža najljepši pogled na zaljev Büyükçekmece.

Nakon ceremonije otvorenja održana je i turska večer, na kojoj su mogle degustirati brojne turske delicije, naučiti turski narodni plesovi, a održana je i simbolična ceremonija turskog vjenčanja. Za mladenku su domaćini odabrali upravo jednu Varaždinku, Lanu Zuber. Večer kasnije i druge su grupe mogle tako prezentirati svoje običaje pa je VFA ostalim sudionicima pokazivao plesove kao što su prigorski drmeš, podravski čardaš i zagorski tanec.

Dosadašnji dio turneje zaokružen je s nekoliko izleta. S obzirom na to da su na put krenuli u noći s 29. na 30. srpnja, prvi su dan turneje članovi VFA proveli u razgledavanju bugarske prijestolnice Sofije. U utorak su proveli dan u centru Istanbula, u razgledavanju znamenitosti kao što su Grand Bazaar, Plava džamija i Aja Sofija.

Azijska strana Istambula

Možda i najposebniji izlet bila je vožnja brodom u srijedu, 5. kolovoza, kroz tjesnac Bospor, pri čemu su iz jednog drugog kuta dobili pogled na Istanbul, a u mjestu Anadolu Kavag iskrcali su se na azijsku stranu Istanbula, što je bio prvi dodir VFA i njegovih članova s Azijom. Tko drugi osim folkloraša može pružiti takve doživljaje?

U nastavku turneje Varaždinski folklorni ansambl očekuju još nastupi u spomenutom amfiteatru te u kulturnom centru Atatürk, ali i još puno drugog sadržaja o čemu ćete moći čitati kad se vrate u Hrvatsku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije