FOTO: U helikopter ne smije nijedan vatrogasac koji nije prošao posebnu obuku!

>> FOTO: U helikopter ne može nijedan vatrogasac koji nije prošao posebnu obuku!

Početkom tjedna vatrogasci koji su bili poslani na hitnu intervenciju na Pelješac, kako bi pomogli u gašenju tamošnjeg pomahnitalog požara, vratili su se kući. Bilo je tada najava kako bi jednu ekipu od 12 vatrogasaca trebala zamijeniti druga, jer je takva praksa, međutim to se ipak nije dogodilo.

– Da, takva je praksa, ali pokazalo se da ipak nema potrebe da na Pelješac krene druga ekipa. Požar je lokaliziran i stavljen pod kontrolu, tako da su ostale aktivnosti mogle na sebe preuzeti tamošnje vatrogasne postrojbe – informirao nas je Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

> Ivica Labaš: Praksa je da nakon sedam dana pošaljemo novi vatrogasni tim

> Varaždinski i međimurski vatrogasci usred noći hitno poslani na Pelješac

Tri profesionalca i devet dobrovoljaca

Tri je profesionalaca bilo u varaždinskoj ekipi koja je bila otputovala na Pelješac. Ostalih devet vatrogasaca koji su se hrvali s pelješkim plamenom članovi su dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Varaždina, Ivanca, Klenovnika, Bedenca i Kučana Gornjeg.

Vatrogasci s područja Varaždinske županije tako za sada svi borave na kontinentu, u svojim sredinama, ali do kraja ljeta ne bi bilo neobično da se pojavi potreba za još pokojom hitnom intervencijom. No, nekadašnja ljetnja dežurstva na moru, redovite dislokacije, stvar su prošlosti. Njih nema još od prošloga ljeta.

– Pretpostavljam da je razlog za ukidanje dislokacija čisto ekonomske prirode. Daleko su manji troškovi u ovakvim izvanrednim situacijama slati dodatne ekipe na Jadran. Osim toga, dosta se ulaže i u educiranje domicilnog stanovništva. Oni nemaju takvu tradiciju vatrogastva, ali nema ni dovoljno stanovnika na pojedinim područjima, pogotovo na otocima – objasnio je Labaš.

U slučaju hitnosti vatrogasci se alarmiraju SMS-om

U slučaju da se ponovo pojavi potreba za hitnom intervencijom, svim vatrogascima šalju se SMS-ovi.

– U toj situaciji tražimo one koji mogu u roku od dva do tri sata krenuti na hitnu intervenciju na Jadran. Pri odabiru se vodimo i time tko ima više iskustva, pogotovo u ovakvim situacijama kao što je gašenje vatrene stihije na Jadranu. Osim toga, bitno je i to da piloti MORH-a u helikopter ne puštaju nikoga tko nije prošao posebnu obuku. Mi u Varaždinskoj županiji imamo više od stotinu vatrogasaca koji su tu obuku prošli, tako da nema problema po tom pitanju. Ti su uvjeti postroženi nakon tragedije na Kornatima – podsjetio je Labaš i opisao proceduru.

Za 12 varaždinskih vatrogasaca misija na Pelješcu je završena, a fotografije koje su snimili na terenu više nego dovoljno svjedoče o opasnosti zadataka koje obavljaju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije