Opća bolnica Varaždin posluje pozitivno, smanjene i liste čekanja

Od 33 bolnice u sanaciji, njih 11 poslovalo je u plusu u prvoj polovici ove godine. Preostale su, pak, smanjile gubitke. Radile su učinkovitije pa su srezane i liste čekanja. Jedna od bolnica koje pozitivno posluju je i Opća bolnica Varaždin.

Godine 2013. donesena je odluka o sanaciji Opće bolnice Varaždin, a taj proces urodio je plodom.

– Novim načinom financiranja, gdje se više usluga naplaćuje, uspjeli smo ostvariti pozitivno poslovanje. Dio dugova, koje smo naslijedili, vratili smo upravo zbog takvog poslovanja, a nadamo se kako ćemo u budućnosti poslovati još kvalitetnije i na taj način se riješiti i ostatka duga – kazao nam je sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin, Mladen Smoljanec.

Osvrnuo se i na liste čekanja.

– I na tom planu došlo je do značajnih smanjenja – rekao nam je Mladen Smoljanec.

Gubici bolnica na razini Hrvatske

Gubici bolnica lani su dosezali čak 742 milijuna kuna, a smanjeni su ove godine na 153 milijuna. Od toga, 138 milijuna kuna duga ostvareno je u siječnju, što je minimalan gubitak, naveli su u Ministarstvu, ako se ima na umu da su zalihe s 30. lipnja iznosile 141 milijun. Dugovi općih bolnica manji su za 94, a kliničkih za 56 posto, navodi Večernji list.

– Uz Varaždin, pozitivno su poslovale bolnice Sveti Duh, Koprivnica, Sisak, Zadar, Požega, Popovača, Varaždinske toplice, Lovran, Rijeka. Minus u blagajni zabilježili su, pak, u KBC-u Zagreb, no polovica duga nakupljena je u siječnju, za stare uprave – kazao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Novi modeli ugovaranja

U Ministarstvu očekuju da će novu godinu s pozitivnim rezultatom dočekati i ostale bolnice u sanaciji.

Znatno bolje rezultate nego lani u isto doba ministar pripisuje i izlasku HZZO-a iz državne riznice te, među ostalim, novim modelima ugovaranja sa Zavodom, piše Večernji list.

Zadovoljan je reformama i rezultatima postignutim nacionalnim planom.

– Vjerujemo kako će i ostale 22 bolnice provesti sve ključne mjere kako bi se priključile ovom pozitivnom trendu te tako do 2017. sanirati sve dugove i trajno zaustaviti gubitke – poručili su u Ministarstvu zdravlja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije