U Lepoglavi održan treći sastanak partnera u projektu DE – PARK

U Lepoglavi je u subotu, 11. srpnja, održan sastanak partnera u prekograničnom projektu DE – PARK – Baština – Iz ruke u ruku do pokrajinskog parka, na kojem su predstavljene aktivnosti vezane uz očuvanje tradicijske baštine pograničnog područja Republike Hrvatske i Slovenije.

Projekt DE-PARK financira se iz EU fondova, a u njemu sudjeluje devet partnera iz Slovenije i HrvatskePodeželsko razvojno jedro Halo iz Cirkulana, Občina Podlehnik, Občina Žetale, Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj občine Rogatec te Općina Cestica, Općina Bednja, Općina Klenovnik, tvrtka TKIC iz Lepoglave te Udruga Ekomuzej Lepoglava.

Na sastanku u Lepoglavi partneri su razmatrali dinamiku provođenja planiranih aktivnosti u ovom projektu vrijednom 553.911 eura, od čega je 467.446 eura osigurano kroz IPA program Europske unije.

– Partneri su potvrdili kako svi programi teku prema planu te kako se sve aktivnosti i ciljevi projekta, čiji je cilj očuvanje i promocija tradicijske baštine, ostvaruju planiranom dinamikom – istaknula je Sonja Golc, voditeljica projekta DE – PARK – Baština – Iz ruke u ruku do pokrajinskog parka.

Svaki će od partnera do 28. veljače iduće godine, kada moraju biti završene sve aktivnosti na projektu, na svom području realizirati programe usmjerene na očuvanje lokalne baštine.

Općina Klenovnik će tako organizirati srednjovjekovni sajam, Općina Bednja će urediti tradicionalnu bednjansku hižu i raditi na očuvanju bednjanskog govora, dok će Općina Cestica organizirati aktivnosti na predstavljanju tradicijskih vrijednosti i običaja, program usavršavanja turističkih vodiča te promovirati tradicijsku kuhinju i izdati kuharicu s jelima cestičkog kraja. Udruga Ekomuzej Lepoglava će zahvaljujući sredstvima iz projekta nabaviti opremu potrebnu za izlaganje čipke te osigurati novac za njen otkup.

Turističko kulturno – informativni centar iz Lepoglave je u sklopu projekta organizirao čak četiri priredbe na ovogodišnjim Lepoglavskim danimaSajam turizma i enogastronomije, Međunarodnu izložbu minerala i poludragog kamenja, Susret vinogradara te Likovnu stvaraonicuNa Rangerovom putu.

– Partneri su krenuli s realizacijom projekata i u rujnu će zatražiti povrat sredstava, osim Općine Klenovnik, koja je sve projektne aktivnosti planirala u drugoj polovici trajanja projekta – istaknuo je Emil Tkalec, voditelj Razvojno – projektnog ureda TKIC-a, koji je organizacijom priredbi na ovogodišnjim Lepoglavskim danima završio većinu planiranih aktivnosti u projektu DE – PARK.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije