Studentski zbor FOI-a: ‘Unatoč naporu, pomaganje drugima nema cijenu’

Studentski zbor Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu nagrađen je za svoj društveni rad, a nagrada je došla od Sveučilišta u Zagrebu. Oni su primili Posebnu rektorovu nagradu za svoj kontinuirani rad kroz više od dvije godine. Već smo pisali o pojedinačnim dobitnicama rektorove nagrade, a ovaj put donosimo vam priču o aktivnim, mladim i društveno osvještenim djevojkama i mladićima.

> Dobitnice zasebne rektorove nagrade

– Razlika između dvije rektorove nagrade počiva na vrsti rada koji je potrebno napraviti kako bi dobili rad. Naime, posebna rektorova nagrada dobiva se za kontinuiran rad kroz duži vremenski period – objasnio nam je razliku Karlo Nadoveza, predsjednik Studentskog zbora Fakulteta organizacije i informatike.

Rad za opće dobro

Dakle, ta rektorova nagrada priznanje je nizu vrijednih studentica i studenata koji su svojim nesebičnim radom odlučili doprinijeti, možemo tako reći, društvu u cjelini.

– Također, potrebno je da vas predloži fakultet, znači, dekan i uprava, što je naš i učinio, a cijelo smo vrijeme imali i podršku Centra za razvoj karijera s kojima isto dobro surađujemo – pridodala je Tajana Gašparić, zamjenica predsjednika Studentskog zbora.

Nagrada koju su primili zavrijeđena je kontinuiranim društvenim radom u posljednje dvije godine.

– Eto, kao neke od naših akcija istaknula bih darivanje djece za Božić, kao i rad s djecom. Često organiziramo darivanje krvi, za vrijeme poplava u Gunji također smo dali svoj obol i pomogli kako smo umijeli i znali. Od nedavnih akcija istaknula bih nogometni turnir za socijalnu samoposlugu – nabrojila je tek neke aktivnosti članica Studentskog zbora Andrea Pleše.

Budućnost također nosi mnogo interesantnih projekata.

– Elektrijadu organiziramo već dvije godine, tako da ćemo nastaviti tu tradiciju. Tulumi također, organizirali smo i ubuduće ćemo. Nemojmo zaboraviti ni na pjevački zbor. A u planu nam je i projekt namijenjen mladima kojim bismo olakšali prijelaz iz srednje škole na fakultet i tako mnogim brucošima uštedjeli ponešto živaca – rekla nam je Tajana, a mislim da će se mnogi brucoši i oni koji su brucoši bili, složiti.

Fakultet organizacije i informatike

Jedan od razloga ovakvog uspjeha, osim što riječ o nesebičnim mladim ljudima koji stavljaju druge ispred vlastitog probitka, jest odlična suradnja s ostalim tijelima na fakultetu.

– Komunikacija s upravom je odlična, iznimno su korektni i prijateljski, a ako studenti imaju problem, prvo jave nama pa preko nas dosežu do uprave. Na taj način studenti se ne izlažu, ostaju anonimni, a ne libe se pitati stvari koje bi inače zadržali za sebe – kazao nam je Karlo.

Ipak, sve ima svoju cijenu pa tako i oni osjećaju neke posljedice.

– Nema sumnje, rad u zboru utječe na akademsku uspješnost, no, kad se sve zbroji i oduzme, nema sumnje da je riječ u opravdanoj žrtvi. Pomaganje drugima nema cijene – koncizno je uobličila Andrea bit alturizma.

Zanimalo nas je i mišljenje o samom FOI-u, njegovoj strukturi i kvaliteti studija.

– Rad fakulteta je bez ikakve sumnje odličan, komunikacija s profesorima na najvišoj je razini. Možda bih samo dodao kako bi više realnog rada, prakse, dobro došlo studnetima, a također i predavanja vanjskih predavača, naročito onih koji doalze iz realnog sektora, mnogo bi koristilo nama studentima – podijelio je svoje mišljenje s nama Karlo.

Prema mišljenju naših sugovornika, FOI je u nekim segmentima puno kvalitetniji od drugih hrvatskih fakulteta.

– Na FOI-u dobivamo široko znanje, no to široko znanje također posjeduje i dubinu – dodala je Andrea.

O životu o Hrvatskoj i izvan nje

Da ne ostanemo samo u akademskim sferama, odlučili smo saznati ponešto i o njihovim planovima za budućnost, naročito što se tiče potencijalnog bijega iz Hrvatske.

– Iskreno, nisam baš razmišljala o odlasku, no sigurna sam kako ima jednak broj razloga za ostanak u Hrvatskoj, kao i za odlazak negdje vani – postavila se negdje na granicu Tajana, dok su Kralo i Andrea zauzeli suprotne polove, Karlo sigurno ostaje u Hrvatskoj, dok Andrea nakon godine dana u Hrvatskoj planira van.

Kako gledaju na grad Varaždin i život u njemu?

– Pa Varaždin ima jednu kobnu manu, a to je neimanje mora – dodao je u šali Šibnečanin Karlo.

Ono što ih je sve oduševilo bila je kvaliteta studentskog doma koji je, ako se usporedi s nekim drugim domovima iz Hrvatske, izniman.

Pred kraj, malo su se i požalili, a, nadamo se, kako ćemo mi ispraviti nepravdu o kojoj govore.

– Ponekad se izvana čini kao da Zbor ništa ne radi, no tu je riječ o mnogo nevidljivog rada koji se ne vidi, a uvelike podiže kvalitetu studentskog života – objasnila je Tajana, a Karlo i Andrea složili su se s dijagnozom.

Mnogo dobrog Zbor čini za druge, no ipak, uz svu utrošenu energiju koja ne odlazi na učenje, ipak vide u svemu posebnu dobit.

– Za mene je rad u Zboru priprema za život nakon fakulteta.

Mentori i dobitnici

Donosimo vam cjelokupni popis svih studnetica i studenata zaslužnih za dobivanje Posebne rekstorove nagrade: Matija Balog, Monika Bezjak, Tajana Gašparić, Kristina Ivošević, Lucija Kožar, Martina Kušer, Martin Mikuljan, Karlo Nadoveza, Andrea Pleše, Kristina Šrajbek, Kristiana Vitez, Petra Grd i Dušan Munđar (trenutačni saziv Studentskog zbora Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu), Lana Gregorina, Bojana Grobenski, Marina Grubeša, Renato Kapec, Lea Kuzminski, Matija Plastić, Ivan Vuljak, Ilija Živković i Matija Žugec (sudjelovali u organizaciji i provedbi Studentskog zbora Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu u akademskoj godini 2013/2014.).

Mentori koji su im u radu pomagali Danijel Dadović, mag.inf., izv.prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep i izv.prof.dr.sc Violeta Vidaček Hainš.

Nastavite u istom tonu.

> Dobitnice zasebne rektorove nagrade

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije