Ovog četvrtka u Centru za mlade izradite vlastiti hvatač snova

Danas, 18. lipnja s početkom u 18 sati, u Centru za mlade Grada Varaždina održat će se zanimljiva radionica izrade hvatača snova.

Hvatač snova, poznatiji kao dremacatcher, predmet je najpoznatiji po primjeni američkih domorodaca, koji su ih pravili, a običaj je bio da se njima daruju novorođena djeca i tek vjenčani parovi.

Prema legendi, zasluga za izgled hvatača snova ide starom vraču plemena Lakota, koji je u jednom od svojih odlazaka u planinu doživio viziju u kojoj mu se ukazao Iktomi, veliki učitelj mudrosti, u obliku pauka. U svojem obračanju Iktomi je pokazao vraču kako izraditi hvatač snova koji zapravo simbolizira životni ciklus. Kazao mu je kako narod mora naučiti kako zadržati i dobro iskoristiti pozitivne ideje i vizije te se riješiti svih zala.

Hvatač snova se postavlja pored prozora u spavaćoj sobi, a prema vjerovanju, u mrežu se hvataju snovi, od kojih samo oni dobri bivaju zapamćeni. Kroz perce, dobri snovi klize do osobe koja sanja, dok se oni loši beznadežno upetljavaju u mrežu hvatača snova i izgore na prvoj svjetlosti dana.

Na radionici će sudionike dočekati obruči: već oblikovani i spremni za izradu, vuna, tkanina, konci, igle (za lakše pletenje mreže), perlice, perje i ostali potrebni materijali. Kako materijala nikad nije previše, sudionici slobodno ponesu neke od iznad navedenih sastojaka hvatača snova, ukoliko ih imaju kod kuće.

Svaki/a sudionik/ca će dobiti isprintane osnovne upute za pletenje mreže, a radit će svi zajedno dok ne savladaju tehniku, stoji u najavi događaja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije