Sveti Đurđ: Opasni otpad na mjestu za spaljivanje biljnog otpada

Problem divljih deponija poznat je diljem Lijepe naše, a jedan specifičan deponij takve vrste nalazi se u Svetom Đurđu pokraj Ludbrega. Naime, bezobzirnost pojedinaca i u ovom slučaju dovodi do ugrožavanja cijele zajednice.

Deponij o kojem govorimo trebao bi biti mjesto na kojem mještani spaljuju samo biološki otpad, no to se iskorištava ne bi li se riješilo svake vrste otpada.

– Svašta se dovozi na taj deponij i kad vatra gori, ona gori duboko. A kad zapalite smeće koje se dugo gomila to ne gori brzo, već polako i ne zna se kad će zapravo planuti – kazao nam je Dražen Ćurila koji živi u tom kraju.

Problem poznaje i tamošnja vatrogasna jedinica.

– Požar se dogodi bar dva ili tri puta godišnje i nemoguće je predvidjeti kada će se dogoditi. A i kad se dogodi, nije to požar u klasičnom smislu, već gust dim koji vjetar ponekad odnese prema farmi peradi ili prema naselju – rekao nam je zapovjednik DVD-a Sveti Đurđ, Stjepan Kovaček.

Problema ne bi ni bilo da se smeće ne dovozi odasvud, ako bi se radilo samo o lokalnom otpadu, redom biološkom, stvari bi bile potpuno uredu.

– Dovozi se smeće svake vrste, navodno se opasan i građevinski otpad vozio i iz Međimurja. Znam da to nisu naši domaći ljudi jer je kod nas sustav zbrinjavanja otpada riješen – smatra Kovaček.

Neodgovornost košta, smatra, nikog drugog nego građane, oni kao prvo plaćaju odvoz smeća, a s druge strane, vatrogasna oprema koja se koristi za gašenje takvog požara također se brzo troši.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije