Dinamikom – Varaždinci napravili društvenu mrežu za dječje vrtiće!

Čak 11 dječjih vrtića na području Varaždina i Ludbrega od nedavno koristi web aplikaciju Dinamikom, koju su izradila četiri varaždinska dizajnera i programera, a uz pomoć koje odgajatelji i roditelji lakše i efektnije komuniciraju, a roditeljima je omogućeno da detaljnije prate kakvim se sve aktivnostima njihova djeca bave dok borave u vrtićima.

Kako su klinci proveli dan, što su radili, koje igre su igrali, jesu li bili u šetnji, jesu li spavali, što su jeli, jesu li bili veseli ili neraspoloženi, je li možda neko dijete palo, je li izgubilo neki komad odjeće ili obuće? – roditelji djece koja pohađaju 11 dječjih vrtića na području Varaždina i Ludbrega više ne moraju postavljati ta pitanja odgajateljima kad stignu po djecu u vrtić jer im obavijesti o svim aktivnostima i svemu ostalom što se događa s njihovom djecom u vrtićima stižu na e-mail adrese.

Pristup informacijama o djeci – odasvud i uvijek

Spomenuti vrtići naime koriste web aplikaciju Dinamikom koja im omogućava da putem interneta pristupe komunikacijskom sustavu gdje mogu pronaći obavijesti i sadržaje vezane uz svoje dijete, vrtićku grupu u koju je smješteno te cijeli vrtić općenito.

Korištenje aplikacije je za sve zainteresirane roditelje besplatno i dovoljno je samo da njihovo računalo, smartphone ili tablet ima pristup internetu te da im vrtić odobri korištenje aplikacije i dostavi korisničko ime i lozinku.

Aplikaciju Dinamikom izradili su dizajneri i programeri Žarko Radovanović, Goran Garojević, Dario Pintarić i Goran Galinec iz varaždinske tvrtke Kreda.

Neki od njih i sami su roditelji djece koja pohađaju vrtiće na području grada Varaždina te su zato i odlučili pokrenuti ovaj projekt.

– Kad bi došli po djecu u vrtić, uvijek bi se morali suočiti sa stotinama obavijesti za roditelje koje su bile ispisane na papirićima i postavljene na ogromnoj oglasnoj ploči. Proučavanje svega toga trajalo je jako dugo, a još uvijek je postojala opasnost da si nešto propustio. Zato smo došli na ideju da izradimo elektroničku oglasnu ploču putem koje ćemo lakše komunicirati s odgajateljima i vrtićem i tako je nastao Dinamikom – priča nam Žarko Radovanović.

Društvena mreža

Dinamikom je zapravo velika, zatvorena i dobro zaštićena društvena mreža u sklopu koje odgajatelji mogu objavljivati obavijesti vezane uz pojedino dijete, vrtićke grupe ili cijeli vrtić.

Nakon što obavijest bude objavljena, roditelji na e-mail adresu primaju obavijest o novim sadržajima vezanim uz njihovo dijete, vrtićku grupu u koju je smješteno ili vrtić općenito.

Sustav omogućava i izravno komuniciranje između roditelja, odgajatelja i uprave vrtića, a moguće je i provođenje anketa što je posebno korisno, na primjer, kad treba odlučiti kuda će djeca ići na izlet.

I odgajatelji i roditelji sustavu pristupaju isključivo preko korisničkog imena i lozinke koju odobrava vrtić, a korisnički računi osigurani su prema najvišim standardima zaštite podataka i privatnosti.

– Aplikaciju smo predstavili i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te smo uvažili apsolutno sve njihove primjedbe, kritike i mišljenja vezane upravo uz sigurnost, zaštitu i privatnost tako da se može reći i da je aplikacija na neki način certificirana od strane ministarstva – naglašava Goran Garojević.

Testiranje uspješno

Sustav je testiran u Dječjem vrtiću Bajka kojeg pohađaju djeca samih autora aplikacije, a u vrtiću naglašavaju da su apsolutno zadovoljni kako aplikacija funkcionira.

– Moram priznati da sam isprva bila malo skeptična ali aplikacija se pokazala kao pun pogodak i danas više gotovo da ne možemo zamisliti rad bez nje. Brinulo nas je hoće li rad na aplikaciji odgajateljima oduzimati previše vremena i hoće li roditelji prihvatiti takav oblik komunikacije. Pokazalo se međutim da se aplikacijom vrlo jednostavno koristiti i da odgajateljima takav način rada zapravo ne samo da ne oduzima vrijeme nego olakšava posao jer, na primjer, obavijesti više ne moraju ispisivati i printati i vješati na oglasnu ploču i zatim sa svakim roditeljem posebno razgovarati je li tu obavijest vidio ili ne. Mogu reći da je, od kad koristimo Dinamikom, komunikacija s roditeljima olakšana i samim time poboljšana, a aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje. Doslovno bi je mogli koristiti i naši predškolci – ističe ravnateljica DV Bajka Jadranka Stanković.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije