FOTO: U Salinovcu se na festivalu kipari pomoću motorne pile

>> U Salinovcu se na festivalu kipari uz pomoć motorne pile

Društvo za športsku rekreaciju Salinovec, pod pokroviteljstvom grada Ivanca i Šumarskog fakulteta Zagreb, organiziralo je 1. hrvatski festival kiparenja motornom pilom, koji se održava ovog vikenda, 6. i 7. lipnja u parku stare osnovne škole Salinovec.

Na festivalu se prezentiraju vještine natjecatelja u rezbarenju drveta motornom pilom.

> Dario Horbec drvene skulpture izrađuje motornom pilom

U tom umijeću natječe se osam natjecatelja iz različitih dijelova Hrvatske, a pridružit će im se i tri natjecatelja iz Slovenije. Publika će zadnjeg dana, u nedjelju, imati prilike ocijeniti čiji ih se rad najviše dojmio.

– Dodatna atrakcija u nedjelju biti će i program brzog piljenja – natjecatelji će u sat vremena pokušati napraviti, samo s motornom pilom, skulpturu po želji visine 80 centimetara, a promjer drveta biti će 30 centimetara – rekao je Dario Horbec, natjecatelj, ali i suorganizator događaja te dodao kako će većina skulptura izrađenih na ovom festivalu biti poklonjena sponzorima.

Devetogodišnji Ivan je s roditeljima došao čak iz Zagreba kako bi uživao u manifestaciji.

– Došao sam jer mi je ovo veoma zanimljivo. Natječe mi se djed pa smo zajedno na komad drveta utisnuli naša imena. Ipak ne bih sam tako nešto probao jer mi se čini opasno – rekao je.

Nažalost, jedan od natjecatelja je prilikom kiparenja ozlijedio rame motornom pilom te je prevezen u bolnicu, ali na sreću nije došlo do većih ozljeda.

Manifestacija se ove godine u Hrvatskoj odvija prvi put, a njome se ujedno obilježava 250 godina organiziranog šumarstva u hrvatskim šumama. Tom je prigodom napravljena edukativna izložba o hrvatskim šumama te njenim dobrobitima, a izloženi su i radovi koje su ranije napravili natjecatelji.

Izloženi su radovi Marija Severa, koji su napravljeni tehnikom pirografije, što znači da su nastali paljenjem drveta.

Dok su umjetnici radili, posjetitelji su se zabavljali uz bogatu gastronomsku ponudu, svi zainteresrani su mogli jahati konje.

Navečer je goste zabavljao bend Stari zajci, a bogat program nastavlja se i danas tokom cijelog dana.

Dio ove atraktivne manifestacije možete pogledati u priloženoj fotogaleriji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije