Varaždin 2020: ‘Većina će projekata biti realizirana’

Iako Varaždin unatoč kvalitetnom i raznovrsnom programu nije uspio ući u daljnju borbu za titulu Europske prijestolnice kulture 2020, planovi za budućnost već se stvaraju i pred gradom se nazire lijepa budućnost, što se kulture i njenog razvoja tiče, no stvari neće doći same po sebi, već je nužno da se na mnogim razinama zapne i da maksimum.

> EPK 2020: Varaždin ipak nije ušao u daljnji krug natjecanja

– Bez obzira na odluku Povjerenstva, većina projekata, posebno onih s područja infrastrukture koje smo pripremili u okviru kandidature Varaždina i Regije Sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine bit će realizirana, kao što će biti proveden i značajni dio programa, neki već ove godine. Iako smo naravno razočarani odlukom Povjerenstva, mislim kako smo ostvarili bitne pomake i potaknuli novi iskorak u kulturnom razvoju na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske – istaknuo je u osvrtu na odluku Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Raymond Rojnik, voditelj varaždinskog Ureda za pripremu kandidature.

Službeno obrazloženje odluke Povjerenstva, koja je objavljena u petak, u Europskoj kući u Zagrebu, bit će objavljeno krajem lipnja.

– Službeno objašnjenje odluke bit će objavljeno za najviše 21 radni dan. Tek ćemo tada imati saznanje o tome što je bilo presudno za takvu odluku. Za sada ne znamo apsolutno ništa o tome zašto nismo prošli u novi krug natjecanja za ovu europsku titulu i zašto Dubrovnik, Pula, Rijeka i Osijek jesu. Svih devet gradova – kandidata ispunili su većinu kriterija koji su postavljeni od strane Europskog parlamenta. Očito se radilo o nijansama pojedinih poglavlja Prijave, tako da još jednom koristim prigodu da iskreno čestitam svim gradovima koji su sudjelovali u ovoj europskoj inicijativi, a posebno gradovima koji su izborili drugi krug natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture. Njima želim puno uspjeha u daljnjoj pripremi kandidature – rekao je Raymond Rojnik te dodao kako je posebno ponosan na građane ove regije, umjetnike i djelatnike u kulturi koji su zdušno podržali projekt kandidature Varaždina i regije Hrvatski sjever i koji su se u velikom broju svojim idejama, prijedlozima i programima uključili u pripremu kandidature.

– Vjerujem da smo uložili maksimum napora, kapaciteta, znanja, vremena i truda u proces prijave, a s posebnim zadovoljstvom ističem ogroman broj ljudi, umjetnika, građana, institucija, tvrtki, ustanova, udruga, stručnjaka, ne samo iz Varaždina i svih gradova regije, već i iz više država, koji su dali svoj doprinos ovom procesu koji je bio javan, transparentan, sveobuhvatan i temeljit – naglasio je voditelj Ureda za pripremu kandidature Varaždina i regije Hrvatski sjever za Europsku prijestolnicu kulture.

Proces koji je potaknut kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture bit će nastavljen, što voditelj Ureda drži najvećom vrijednošću ove inicijative.

– Nakon službene prezentacije pred Povjerenstvom 28. svibnja u Europskoj kući, predsjedavajući Povjerenstva, Steve Green iz Velike Britanije, rekao nam je – ‘Svi smo iz vaše Prijavne knjige i prezentacije primjetili kako ste vi, Varaždinci, iznimno ponosni na svoj grad. Imate i zašto biti! Čestitam timu i svim žiteljima Varaždina i regije na uloženom trudu i prijavi’.

Vjerujem kako ćemo zajedno, na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske, nastaviti promišljanje kulturnih politika i razvijati nove kulturne sadržaje koji su katalizirani upravo sudjelovanjem u projektu – Europska prijestolnica kulture – poručio je Raymond Rojnik, te još jednom zahvalio svima koji su podržali i sudjelovali u ovom projektu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije