Jelena Brezovec osvojila nagradu za ilustraciju slikovnice

>> Jelena Brezovec Evenio Klinfo.hr

Mlada varaždinska umjetnica i poduzetnica, Jelena Brezovec, čija je strast, a i posao, ilustriranje, dobila je međunarodnu nagradu za ilustratorski rad, National Indie Excellence Book Award u kategoriji Specialty books.

– Ovo je za mene ujedno i umjetnički i poduzetnički uspjeh, ovo je prva službena nagrada i priznanje koje sam primila. Ta nagrada potvrda je mog rada, no i preporuka za sve roditelje koji su kupovali ili planiraju kupovati radove na kojima radim – kazala nam je Jelena, dobitnica nagrade koja se dodjeljuje nezavisnim izdavačima.

The Dance Recital

Informaciju da je primila nagradu dobila je 18. svibnja od svojeg američkog izdavača, a nagrada je za ilustraciju personalizirane slikovnice pod imenom The Dance Recital.

– Iza svake slikovnice nalazi se mnogo rada, utroši se oko dva do tri mjeseca. U Hrvatskoj ilustriranje nije percipirano kao ozbiljan posao koji ima svoje mjesto na tržištu – dodala je Jelena, jedna od suvlasnica tvrtke Evenio, čiji je proizvod Klinfo.hr, internetska stranica namijenjena roditeljima, dok se Evenio još bavi izradom i oblikovanjem edukativnih bojanki, izdavanjem slikovnica i uslugama ilustriranja.

Na žalost, kod nas je dosta slaba produkcija slikovnica domaćih autora, smatra Jelena, te se radije uvoze strani proizvodi koji se potom prevode.

Da bi ironija bila veća, njoj ponude za posao ilustriranja ponajviše dolaze izvana, pa će možda jednom gledati kako se kod nas prevodi slikovnica na kojoj je sama radila.

– Situacija u ovom poslu u Hrvatskoj je takva da, ako želite napredovati na umjetničkom i poslovnom planu, morate se okrenuti prema vanjskom tržištu – govori nam Jelena.

Ilustriranje – mukotrpan posao

Kakva god percepcija ilustratora bila, to je mukotrpan posao koji prije svega počiva na konstantnom radu.

– Talent je manji dio, rad je mnogo značajniji i prije nego vi razvijete svoj stil, vi morate razviti vještinu, a ona se razvija kroz neprestalni rad. A taj rad uključuje i, kako se danas kaže, cjeloživotno obrazovanje, stalno učenje novih stvari. Rad, upornost, učenje i nakraju talent, to je formula uspjeha za koju mogu reći da funkcionira – smatra Jelena.

Važno je spoenuti kako je ilustriranje za nju u početku bio tek hobi, dok je ona diplomirala kroatologiju i sociologiju i neko vrijeme radila u struci.

Ipak, prilika se ukazala i ljubav prema crtanju pretvorila se u posao i to posebnu vrstu posla – posao koji voli.

– Stvari koje radim jesu stvari koje volim, no ipak, ponekad je potrebno stati na loptu. Nije moguće biti kreativan 24 sata na dan, već je potrebno pronaći balans između rada, pa makar to bila moja strast, i odmora. Kreativnost i umor ne idu jedno s drugim.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije