Za nedostatak školovanih radnika ugostitelji su si sami krivi jer su nas profesionalce godinama izrabljivali, tvrde konobari.
Uoči glavnog dijela sezone ugostitelji s Jadrana uputili su
alarmantni apel Vladi zbog nedostatka radnika. Ubrzo im je
udovoljeno pa je Vlada kvote za uvoz stranaca kako bi popunili
radna mjesta u restoranima i hotelima te tako spasila sezonu.
Razlog uvoza stranaca, kako navodi
Zagreb.info jest to što hrvatski školovani konobari i kuhari
više ne žele raditi, odnosno biti izrabljivani pa odlaze u
inozemstvo.
– Za nedostatak školovanih radnika ugostitelji su si sami krivi
jer su nas profesionalce godinama izrabljivali. Preko naših leđa
pokupovali su BMW-e i apartmane. Radili smo po 12 sati na
minimalcu. Sve ostalo smo zaradili na napojnicama – priča jedan
konobar iz Opatije te dodaje:
– Ali to je sve bilo premalo s obzirom na velike troškove takvog
turističkog grada. Pa Opatija je skuplja i od Zagreba. Znam za
takve primjere diljem Kvarnera, po Krku, Cresu… Znamo raditi
pravu talijansku kavu, raspoznavati najbolja vina, a strani
radnici, Makedonci, Srbi, Albanci, to ne znaju. Ne znaju razliku
između škampa i jastoga! Nemam načelno ništa protiv stranaca, ali
valjda trebaju biti kvalificirani za posao. Kako će raditi ako ne
znaju ni engleski jezik? Jer niti jedan pravi gost ne voli
Makedonca, Filipinca ili Albanca za poslužitelja, već domaće
hrvatske profesionalce. Žele vidjeti pravu autohtonu ponudu. I
vina i jela, ali i hrvatskog konobara koji zna engleski.
Dodaje kako mnogo radnika već godinama odlazi raditi u Italiju na
jezera, oceanske i riječne kruzere, zimi na skijališta, Irsku,
Njemačku… Svugdje, samo ne na Jadran kod domaćih ugostitelja.
Njegovu priču za
Zagreb.info potvrdio je još jedan profesionalni konobar iz
Splita koji radi sezonski po skijalištima u Austriji i
Švicarskoj.
– Trudio sam se ostati u Hrvatskoj. Međutim, prijavljivali su nas
na 3500 kuna, a ostalo plaćali na ruke. Živo me zanimalo kakva će
mi biti penzija. Kako sam računao, nikakva. Sada radim po
skijalištima jer sam prijavljen na punu plaću, više zarađujem pa
si mogu i dodatno uplaćivati u staž ako želim. U Hrvatskoj mi se
gazda stalno jadao da ima visoke namete od države i da me zato ne
može prijaviti na punu plaću. Svega je bilo…