Cilj projekta je povezivanje svih dionika lanaca vrijednosti i ubrzavanje komunikacije i razmjene znanja, od sakupljača i prerađivača, do znanstvenika i predstavnika zakonodavne vlasti.
Hrvatski šumarski institut u Varaždinu
od 10. do 12. prosinca organizira dvije međunarodne
radionice u sklopu projekta Incredible.
Prva radionica bit će otvorena u utorak, 10. prosinca, u 10 sati
u konferencijskoj dvorani Hotela Turist.
Pozdrave će sudionicima uputiti zamjenik župana Tomislav
Paljak, a uz njega na radionicama će prisustvovati i
pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.
sc. Dragutin Vincek, dok će Turistička
zajednica Varaždinske županije predstaviti mogućnosti
proširenja turističke ponude.
Prva radionica bavit će se gospodarenjem plantaža
tartufa i razvojem mikosilvikulture. O tome će govoriti
inozemni stručnjaci, kao što su Enrico Vidale iz
Italije, José Antonio Bonet iz Španjolske,
Flora Todesco iz Francuske, ali i domaći
stručnjaci: Armin Mešić s Instituta Ruđer
Bošković, Krunoslav Indir i Anton Brenko iz
Hrvatskog šumarskog instituta, te Davor Gašpar.
Tema druge radionice, koja se održava 12. prosinca, je
certifikacija i sljedivost aromatičnog i ljekovitog bilja. Svoje
radove na tu temu predstavit će Kirsten Palme iz
Austrije, Paschalina Chatzopoulou iz Grčke,
Lamia Hamrouni iz Tunisa, te Anslema
Penava i Igor Boršić iz Ministarstva zaštite okoliša i
energetike, Jadranka Roša iz Hrvatskih šuma,
Nevenka Ćelepirović i Marta Curman iz Hrvatskog
šumarskog instituta, te Matija Volner. Facilitator obiju
radionica biti će Steven Libbrecht iz Belgije.
I dok je organizator radionica Hrvatski šumarski institut, uz
njega na projektu sudjeluje još 12 partnera iz Portugala,
Španjolske, Francuske, Belgije, Italije, Grčke i Tunisa.
Cilj projekta je povezivanje svih dionika lanaca vrijednosti i
ubrzavanje komunikacije i razmjene znanja, od sakupljača i
prerađivača, do znanstvenika i predstavnika zakonodavne vlasti.
Na području mediteranskog bazena tako će se formirati pet
međunarodnih mreža (iNet) koji će okupljati različite dionike
koji se bave aromatičnim i ljekovitim biljem, gljivama i
tartufima, divljim bobičastim i koštunićavim voćem, plutom i
smolom.