Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak je naznačila kako sve kvalitetniji učenici, odnosno oni sa višim prosjekom ocjena upisuju smjer za kuhara.
Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare i ove
su godine , treći puta zaredom spremali jela od
varaždinskog zelja.
Podršku su im došli dati, ali i degustirati savjetnica župana,
ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske
županije Natalija Martinčević te pročelnik
Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc.
Dragutin Vincek, a prisutne su bile
i ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera
Novak i Marija Cafuk, čuvarica sjemena
Varaždinskog zelja koje je zaštićeno na razini EU.
– Ovo je još jedna manifestacija koju smo pokrenuli u
ovome mandatu. Posebno me veseli da danas povezujemo s jedne
strane naše vrhunsko i europskom oznakom izvornosti
zaštićeno varaždinsko zelje, a s druge strane vrijedne i marljive
ruke kuhara iz naše Gospodarske škole. Zelje je inače važna i
zdrava namirnica, a čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog
tržišta, onog zagrebačkog je proglasilo varaždinsko zelje
najboljim zeljem, onda slijedi ogulinsko, pa ličko i ostala
zelja. Ova današnja radionica je bitna jer se u školi
pokazuje koliko se zdravo hraniti, koliko je bitno koristiti
zdrave namirnice i još k tome na jedan maštovit način.
Moram istaknuti kako su sva jela zaista ukusna – rekla je
Martinčević.
– Jako su me razveselila su djeca koja s voljom i
entuzijazmom pripremaju ove namirnice i danas svi zajedno uživamo
u kiselom zelju – zaključila je Martinčević.
Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak je
naznačila kako sve kvalitetniji učenici, odnosno oni sa
višim prosjekom ocjena upisuju smjer za kuhara.
– Mi upisujemo samo jedan razred jer nam nedostaje kuharski
praktikum, ali treba istaknuti kako su kuhari traženi na tržištu,
naši učenici osvajaju medalje na državnim te svjetskim
prvenstvima i to je za svaku pohvalu – rekla
je Kalogjera Novak dok je Marija Cafuk dodala kako je
pripremljeno više od deset vrsta jela od zelja poput savijače od
zelja, krpica sa zeljem, sekeli gulaša , štrukli od zelja itd.
– Ovo je dobra promocija i za nas uzgajivače zelja, a ovo
povrće je zaista zdravo, moram reći kako ga nazivamo i prirodnim
antibiotikom – poručila je Marija Cafuk.