Analiza i ocjenjivanje

10. izložba bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe-Jadran 23. svibnja u Varaždinu

Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 eura.

Varaždinska, Međimurska,
Krapinsko-zagorska i Zagrebačka
županija
te Grad Zagreb u subotu, 23. svibnja, u
Varaždinu organiziraju 10. izložbu bučinog ulja
Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe-Jadran.

Analiza i ocjenjivanje bučinog ulja provoditi će se sukladno
zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Od kemijskog sastava
bučinog ulja analizirati će se; sastav masnih kiselina,
peroksidni broj, slobodne masne kiseline, …, a od senzorskih
analiza provoditi će se ocjenjivanje; okus, miris, ….

Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu
nagradu u iznosu od 2.000 EUR-a. Bučino ulje je danas
prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje kontinentalne
Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su
bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa.

Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s
generacije na generaciju, proizvođači su iz sjemenki buča sa
svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija
ulja.

Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih
učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo
mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane.

Bučino ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima
s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima
koji pozitivno djeluju na zdravlje.

Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter na
području kontinentalne Hrvatske, te stoga

Iz Varaždinske županije pozivaju sve zainteresirane proizvođače
bučinog ulja s područja Varaždinske, Međimurske,
Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, grada Zagreba, ali
također i iz cijele Hrvatske da se prijave na 10. Izložbu bučinog
ulja Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE-JADRAN.

– Molimo zainteresirane proizvođače da ispunjene prijavne obrasce
(u prilogu) dostave najkasnije do 31. ožujka 2020. godine na
adresu: Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj,
Franjevački trg 7, 42000 Varaždin ili na e-mail:
tanja.banfic@vzz.hr; jasna.vresk@vzz.hr – stoji u najavi.

Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače
s područja Varaždinske županije održat će se u terminu
06.04.-07.04.2020 (ponedjeljak/utorak) u prostorijama Varaždinske
županije, Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni
razvoj,  Franjevački trg 7, Varaždin.

Dostavlja se:

1 x 0,25 litara i 1 x 0,50 litara ulja u tamnim, staklenim i
neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 boca ulja
s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na
navedenoj Izložbi.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Upravni odjel za
poljoprivredu i ruralni razvoj, Varaždinske županije na broj
telefona: 042/390-580 i 042/390-582.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije