Gradska tržnica

Na varaždinskom placu održana degustacija hladno prešanih zelenih sokova

Idealan saveznik svima koji žele smršaviti ili održati idealnu tjelesnu težinu i ojačati imunitet.

U organizaciji Gradske tržnice i Udruge hrvatskih tržnica, u
subotu je na varaždinskome placu održan Obiteljski dan pod motom
‘zajedno za zdrav život’.

Namjera organizatora bila je promovirati dobrobiti svakodnevne
konzumacije zelenih hladno prešanih sokova koji su odlično oružje
u borbi protiv aktualne korone, ali i idealan saveznik svima koji
žele smršaviti ili održati idealnu tjelesnu težinu i ojačati
imunitet.

U degustaciji sokova građanima se pridružio varaždinski
gradonačelnik Ivan Čehok te time podržao ovu
ideju, a prisustvovali su i direktor Gradske tržnice Predrag
Ciglar, te tajnik Udruge hrvatskih tržnica
Miljenko Ernoić koji i sam već dugo u krugu
obitelji prakticira svakodnevnu konzumaciju ovih sokova te osobno
svjedoči svim njihovim dobrim stranama.

Priprema hladno prešanog soka zahtjeva nešto više truda i
vremena, no koristi za organizam su višestruke, pa Ernoić
naglašava: ‘Bit prešanja zelenog lisnatog povrća je izvuči
najkorisniji nutritivni sastojak, a to je klorofil.

Klorofil inače unosimo u organizam u vrlo malim količinama, a on
je bitan za povećanje alkaliteta, odnosno sposobnosti organizma
da se odkiseli. Naša standardna prehrana bazirana je na mesu,
kavi, žitaricama, ugljikohidratima, kruhu, pšenici, brašnu i
sličnim namirnicama koje zakiseljuju naš organizam.

Da bismo povratili ravnotežu moramo unijeti nešto alkalnoga, a
zeleni hladno prešani sokovi su upravo to. Za najbolje rezultate,
preporuča se piti ih ujutro natašte.’

Razlika između klasičnog blendanja i hladnog prešanja je u tome
što se prešajući odvajaju vlakna koja sama po sebi nisu loša, ali
nepotrebna su u velikim količinama. Cijeđeni sok sadrži veće
količine klorofila, vitamina i minerala, a malo ili ništa vlakana
zbog čega je i lakše probavljiv. Drugim riječima, može ga se
popiti malo, da bi se iz njega dobilo puno.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako se
degustacijom željelo potaknuti ljude da aktivno razmišljaju o
jačanju imuniteta i svome zdravlju, što je najbolja zaštita od
raznih bolesti uključujući aktualnu koronu.

– Trudimo se našim posjetiteljima u ova teška i komplicirana
vremena približiti tržnicu. Svi znamo situaciju pa današnjim
Obiteljskim danom želimo promovirati proizvode s našeg placa i
što se od njih može činiti za zdravlje i jak imunitet. Pripremili
smo hladno prešani sok od mnoštva povrća i voća koji posjetitelji
mogu besplatno degustirati, kako bismo podigli svijest o tome da
je u ova komplicirana vremena itekako bitno ono što svatko od nas
čini za svoje zdravlje – kazao je. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije