Povodom Dana kruha i Svjetskog dana kuhara u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu djeca su uz pomoć kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije, pripremala Varaždinske klipiče, a uz to je i ponovno promovirana bojanka ‘Šetnja varaždinskim krajem’.
Bojanka, koju je izdala Varaždinska županija, a čije su autorice Ivana Mikulec i Ana Koren Friščić, djecu vodi u avanturu zajedno sa zagorskim puranom Bučkom i njegovim prijateljima s ciljem da djeca upoznaju tradicionalne životinje i autohtone proizvode varaždinskoga kraja.
Događanje je održano u sklopu projekta ‘Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije’, kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, a čiji je glavni cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani.
Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak je istaknuo da se djecu već od vrtićke dobi želi educirati da prednost daju domaćim, autohtonim proizvodima.
– Djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, pa je važno da već u vrtićkoj dobi znaju razliku između domaćih i ostalih proizvoda. Često znamo zaboraviti ono što imamo kod kuće. Zato treba podsjetiti da Varaždinsko zelje i Zagorski puran imaju zaštićenu oznaku na razini Europske unije, a Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske – istaknuo je dožupan Paljak i čestitao ravnateljici Dječjeg vrtića Zeko Anki Tomasović i odgojiteljicama na trudu koji ulažu da bi djeci približili domaće proizvode.
Pozdrave je uputio i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, koji je rekao da je ponosan što vrtić upravo iz njegove Općine uključen u projekt putem kojeg se djeca upoznaju i s tradicionalnim načinom života.
Zamjenik župana Paljak pozvao je i sve druge vrtiće iz Varaždinske županije da se uključe u projekt, pri čemu je posebno istaknuo bojanku ‘Šetnja varaždinskim krajem’ koja će biti podijeljena i u svim ostalim vrtićima na području Varaždinske županije. U bojanci su didaktički zadaci, a djecu se upoznaje s Varaždinskim zeljem, bučom, heljdom i drugim autohtonim proizvodima.