žetvene svečanosti

FOTO Održane tradicionalne 9. Žetvene svečanosti u Općini Trnovec Bartolovečki

'Poštujemo tradicije naših predaka i želimo ih njegovati', poručila je načelnica Verica Vitković.

U općini Trnovec Bartolovečki u subotu su održane 9. Žetvene
svečanosti. Cilj ove manifestacije koju organizira KUD “Mak”
Trnovec je oživljavanje, očuvanje i prenošenje tradicije na mlađe
generacije. Ovoj već tradicionalnoj proslavi žetve i običaja
prisustvovala je i općinska načelnica Verica Vitković.

Manifestacija je započela okupljanjem i blagoslovom sudionika u
crkvi Majke Božje Snježne nakon čega su krenuli prema žitnom
polju u trnovečkom Gaju, gdje ih je dočekala i pozdravila
načelnica Verica Vitković.

– Poštujemo tradicije naših predaka i želimo ih njegovati.
Žetvenom svečanosti želimo okupiti mlade ljude, pokazati im što
su sve naši preci radili i kako su dolazili do hrane. Mi jesmo za
modernu tehnologiju i napredak, ali ne želimo zaboraviti odakle
potječemo – naglasila je načelnica Vitković prilikom otvorenja
devetih po redu Žetvenih svečanosti.

Svečanosti su započele prezentacijom jela, odnosno nekadašnjeg
doručka kojeg su žeteoci imali na njivi. Tako su sudionici
ovogodišnje žetve donijeli domaći špek, sir, kobasice, kruh,
kolače i vino, a nakon okrijepe prionuli su radu.

Kao domaćin, KUD Mak prezentirao je nekadašnju žetvu pšenice, a
potom je svaka ekipa na svom dijelu polja započela s radovima.
Svi sudionici bili su obučeni u nošnje svojih krajeva.

Predsjednica KUD-a Mak Mirjana Vincek kazala je kako je glavna
misija oživjeti tradiciju trnovečkog kraja. Istaknula je kako ove
godine, osim KUD-a Mak Trnovec u žetvi sudjeluju i Udruga
Hajdina, Udruga umirovljenika Trnovec Bartolovečki, Sportska
udruga Kopakabana i KUD Elizabeta iz Jalžabeta.

– Žetveni običaji dio su naše tradicije. Cijelo ljeto nismo
nigdje bili i ovo je idealna prilika za druženje. Nismo se
posebno pripremile, a sa sobom smo donijele kukuruzni kruh, meso
z banjice, kobasice, sir, prgice, malo kolača, vino i vodu –
rekla je Marina Hulama iz udruge Elizabeta.

Udruga Kopakabana broji sedamdesetak aktivnih članova, a bavi se
odbojkom na pijesku. Ispred udruge, Sanjica Žmuk istaknula je
kako se rado druže na manifestacijama svih vrsta te da ih veseli
velik broj posjetitelja.

Osim prezentacije žetve na starinski način, Udruga Eter
prezentirala je i izradu predmeta i ukrasa od slame, a najmlađi
posjetitelji sudjelovali su na likovnoj radionici na kojoj su
crtanjem iskazali svoju kreativnost i svoje doživljaje žetve.
Prisutne su dodatno razveselili i nastupi djece iz trnovečkog
vrtića “Zeko” te najmlađe skupine KUD-a Mak.

Ovogodišnja žetva bila je natjecateljskog karaktera. Bodovale su
se četiri kategorije – brzina, urednost polja nakon žetve,
urednost snopova i stavica te atmosfera tijekom rada, no
pobjednik ipak nije proglašen jer je ovogodišnje natjecanje bilo
probno.

– Pobjednici su svi koji su sudjelovali u današnjoj žetvi –
zaključila je načelnica Vitković.

Subotnje poslijepodne, ispunjeno različitim aktivnostima završilo
je druženjem sudionika uz domaću večeru.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije