loš urod

Poskupjet će za čak 50 posto: Zbog lošeg uroda ovu ćemo namirnicu plaćati suhim zlatom

Bit će bolje, kažu ljudi.

Ovogodišnji urod maslina u Istri i Dalmaciji je podbacio pa
bi maslinova ulja mogla poskupjeti i do 50 posto, piše u petak
Večernji list.

Berba maslina u nekim se maslinicima tek zahuktava, u nekima
tradicionalno čekaju Sve svete, a u nekima se i nema što brati.
Plodove u njima jako je proljetos prorijedila hladna fronta nakon
Uskrsa kada je neke maslinike zasuo i snijeg. U Dalmaciji se tako
ove sezone bere i 50 posto maslina manje nego lani, a kako ništa
bolje nisu prošli ni istarski maslinici, maslinari već sada
najavljuju više cijene ulja – u Istri i do 50 posto.

– Randmani i kvaliteta ulja bolji su nego lani, samo što će ga
ove godine biti manje. Kad je cvijet trebao ići u plod došlo je
nevrijeme i niske temperature, a nakon toga nije bilo vode, a to
su bitne komponente za maslinu – objašnjava Denis
Benčić iz Fažane.

Lanjska prosječna cijena ekstradjevičanskog maslinova ulja u
Istri bila je oko 100 kuna, a sada se
najavljuju cijene i do 150 kuna.

– Bit će bolje – kaže Rade Bobanović iz Polače, ujedno i
predsjednik poljoprivredne zadruge Maslina i vino.

– Kako je, tako je. Nema veselja u maslinicima, ali nećemo ni
tugovati – dodaje Bobanović. Klimatske promjene čine svoje,
jedino što su radnici sada zadovoljniji jer im je plaća veća, a
beru manje, šali se on, ističući kako je lani beračima plaćao
2,20 kn/kg maslina, a sada plaća oko četiri kune.

– Kad bi bili plaćeni po kilogramu ne bi dobili ni 100 kuna po
danu – dodaje, ističući kako je urod po stablu 30 posto
manji nego prošle godine, koja je također bila jedna od lošijih,
a u odnosu na prosječni potencijal maslinika ni 30 posto. Ovisno
o mikrolokaciji, oblica je, primjerice, negdje natprosječno
rodila, negdje nimalo. U biogradskom primorju, od Biograda prema
Filipu i Jakovu grane pucaju od roda, a u benkovačkom kraju, koji
je nerijetko značajan po urodu, prinos je desetkovan.

– Randmani su, međutim, svuda bolji nego lani i preklani, što
znači da će ulje biti iznimne kvalitete. No ionako se računa da
smo sretnici imamo li svake četvrte ili barem svake šeste godine
idealnu berbu – napominje Bobanović.

Njegovi su maslinici u ekološkoj proizvodnji, još zahtjevnijoj i
skupljoj za održavanje. No u Hrvatskoj se ekološko
ekstradjevičansko ulje još ne precipira
kao kvalitetnije od onoga koje se dobiva u
komercijalnoj ili integriranoj proizvodnji, pa je cijena svih tih
dalmatinskih ulja ista, donosi Večernji list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije