Kuhari iz Varaždinske županije nastupit će na brojnim događanjima.
Skupština Udruge kuhara Varaždinske županije
održana je 21. prosinca u restoranu Bedem uz tradicionalni
Božićni domjenak na kojem su se prisutni članovi uz prigodne
poklone (monografija Varaždinski klipič i suvenir poklon
varaždinski anđeo) osvrnuli na rad u 2021. godini te donijeli
program rada udruge za 2022. godinu.
Kako je istaknuo predsjednik udruge Bojan Bohorč
i tajnik udruge Damir Crleni aktivnosti u 2022.
godini usmjerene su na:
– Nastup regionalnog tima u studenome na Svjetskom kulinarskom
kupu u Luksemburgu, sudjelovanje članova udruge na Danima
hrvatskog kulinarstva koji će se održati početkom ožujka u
Varaždinskim Toplicama.
– Priprema regionalnog natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa
“Zlatna Nimfa” u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza u
travnju kojim su obuhvaćene sljedeće županije: Varaždinska,
Koprivničko-Križevačka, Krapinsko -zagorska, Bjelovarsko
bilogorska, Međimurska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka te grad
Zagreb.
– Tradicionalno će se održati već 17 po redu Kuharski piknik na
ribnjacima u Beletincu i to po prvi put kao dvodnevno događanje s
noćenjem u planinarskoj kućici na Čevu.
– Obilježit će se i Svjetski dan kuhara 20.listopada 2022. u
organizaciji Sekcije žena Hrvatskog kuharskog saveza pod vodstvom
članice Varaždinske udruge Nikoline Lončar, a u suradnji s
Varaždinskom županijom i dječjim vrtićima u cilju promocije
zdrave prehrane, promocije zanimanja kuhar i slastičar te zaštite
tradicionalnih proizvoda i namirnica Varaždinske županije.
– U planu je i Zeljarijada u Vidovcu i izrada najveće sarme u
rujnu u kojoj će sudjelovati članove Sekcije mladih kuhara
starosti do 25 godina koja djeluje u okviru Worldchefs svjetske
organizacije uz vodstvo predsjednika sekcije u Hrvatskoj Marina
Samboleka. Njima će pomagati i učenici i mentori Gospodarske
škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka u Marčanu.
– Varaždinska udruga kuhara pripremit će i 1000 porcija srnećeg
gulaša u Sračincu za Dane Miholja.
– Članovi će sudjelovati i u edukativnim radionicama za kuhare u
sklopu Hrvatske kulinarske akademije u Trakošćanu.
– Tajnik udruge, a ujedno i predsjednik Hrvatskog kuharskog
saveza, Damir Crleni će s još nekoliko kolega, mladih članova i
rukovodstvom nacionalnih kulinarskih reprezentacija Hrvatske
posjetiti Svjetski kongres kuhara koji će se krajem svibnja i
početkom lipnja održati u Abu Dabiju. Damir Crleni će kao
predstavnik i delegat Hrvatskog kuharskog saveza sudjelovati na
radnom djelu kongresa te uz Hrvatsku i njeno kulinarstvo
promovirati i Varaždinsku županiju i grad Varaždin
– Planirani je i izlet krajem ožujka u Budimpeštu na prestižno
natjecanje Bocuse d’Or Europe.
– Članovi udruge nastavit će i s humanitarnim aktivnostima u
suradnji s Varaždinskom tržnicom i obitelji Cafuk.