loš urod

PRIPREMITE SE NA POSKUPLJENJE I cijene kave lete u nebo

Ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače.

Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod
je u zemljama proizvođačima – podbacio, a poremećaji u globalnim
lancima opskrbe još nisu normalizirani. Pa će šalica kave
zasigurno biti skuplja. Kako prepoznati kvalitetnu kavu te
postoji li razlika između espresa, instant i turske kave.  –
Život je prekratak da bi pili lošu kavu. Najčešće se kod loše
kave radi o krivoj pripremi. Više, manje svaka je kava na tržištu
dobra, ali priprema od nje napravi nešto loše ili dobro – kaže
Tomislav Mraović, profesionalni barist za HRT.

No ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače, jer se
očekuje njezino poskupljenje. Očekuje se da će u sirovina u
dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe – poskupjeti 50
posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena se očekuje do travnja
kada bi se trebao uskladiti transport.

Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave
najvećeg svjetskog proizvođača Brazila – podbacio je. Zabilježena
je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje.
Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić.

Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz
poskupio, a radnika i kontejnera manjka. Voditelj nabave kave u
Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz
Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije
kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju
cijenu.

Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku,
dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje
kremastost kavi, a arabika arome. Mnogi pogrešno misle da je
espresso naziv za vrstu kave. Radi se samo o načinu pripreme.

I nema velikih dilema treba li piti tursku, instant ili espresso.
Barist uvijek, kaže Tomislav Mraović – preporučuje zrno, instant
nikako. Sve je više različitih proizvoda, pa i onih kod kojih se
točno zna koliko imaju antioksidansa. – Vrste kave prilagođene su
ljudskom cirkadijalnom ritmu. Imamo kavu za jutro, podne i večer.
Izmjerili smo da te tri kave – imaju 1,2 antioksidansa.
Sportašima treba 1 gram. Što s time dobivate: To znači da ne
morate jesti voće i povrće taj dan, osim zbog vlakana, zbog njih
jedete voće i povrće – objašnjava Robert Pudić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije