Neki su već nakon Nove godine digli cijene, a očekuje se kako bi mogle narasti i do 30 posto.
Valu poskupljenja ne nazire se kraj. Cijene hrane već su sad na
najvišoj razini u gotovo sedam godina, a uskoro bi mogle ići još
gore.
Novi udar na standard građana najavljuju mesari. Neki su već
nakon Nove godine digli cijene, a očekuje se kako bi mogle
narasti i do 30 posto.
Pravi domaći ručak, bez juhe, mnogima je nezamisliv. U njoj je u
posljednje vrijeme, priznaju građani, sve više kostiju nego mesa.
Razlog – divljanje cijena.
– Kod nas je junetina poskupila i to u dva navrata, nestašica je
žive stoke. Svinjetina nije dugo poskupila. Svinjetine ima
dovoljno i cijena je pristupačna – izjavio je
mesar Dario Bešlić.
No, kako stvari stoje, ne zadugo. Jedna svinja na dan pojede 20
kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram. Takvo stanje
je neodrživo, kaže nam jedan od najvećih uzgajivača svinja u
zemlji.
– U roku par mjeseci se mora dogoditi poskupljenje i živih svinja
i mesa. Ovog trenutka su gubici po jednoj svinji – kreću se od
150 do 200 kuna – rekao je Mirko
Kolić, vlasnik svinjogojske farme.
Cijene mesa mogle bi narasti i do 30 posto. Kruh je već skuplji.
Vlasnik najstarije zagrebačke pekarnice kaže – nova poskupljenja
su neizbježna – i do 20 posto!
– To je lančana reakcija koju ti moraš, hoćeš – nećeš pratit. Ako
je sve otišlo gore, moraš i ti poskupit. Poskupila su sva goriva
i to se sve vuče jedno za drugim – kazao
je Miroslav Trajković, vlasnik pekarnice u
Zagrebu. Inflacija čini svoje.
– To možete svaki tjedan mijenjati cijene onda, ne ja nego svi.
Nema tu neke rezerve da se možemo pokrpati, nema tu više krpanja
i to će biti ludo i nezaboravno – rekao je.