Hrvatski dan osviještenosti o debljini

FOTO Obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini: Pretilost nije estetski problem, nego ozbiljna bolest

Akcija je održana s ciljem da se građane osvijesti o pretilosti kao bolesti i njezinom posljedicama te upozna s mogućnostima liječenja.

Pretilost nije estetski problem, nego ozbiljna bolest koja dovodi
do niza zdravstvenih problema, ali i do smrti. Istaknuto je to
danas na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je javnozdravstvenom
akcijom u organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske
županije i Multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti Opće
bolnice Varaždin obilježen Hrvatski dan osviještenosti o
debljini. 

Akcija je održana s ciljem da se građane osvijesti o
pretilosti kao bolesti i njezinom posljedicama te upozna s
mogućnostima liječenja, ali i da se naglasi važnost prevencije. S
tim ciljem su članovi Tima za liječenje pretilosti građanima
dijelili edukativne letke, a ujedno su prezentirali kakvih je pet
obroka poželjno u svakodnevnoj prehrani.

– Hrvati su, uz Maltežane, najdeblji u Europi, i to ne samo
odrasli, nego i djeca. Glavni razlozi su sjedilački način života
i pogrešne prehrambene navike. Predviđa se da će 2030. godine,
dakle za samo osam godina, svaki treći stanovnik Hrvatske imati
pravu pretilost, što znači indeks tjelesne mase iznad 30.
Posljedice pretilosti su na prvom mjestu kardiovaskularne
bolesti, šećerna bolest, povišeni krvni tlak, plućne bolesti, ali
i depresija, neplodnost kod muškaraca i žena, inkontinencija –
navela je dr. med. Vesna Šimegi-Đekić, specijalist internist –
endokrinolog i dijabetolog.

Hrvatski dan osviještenosti o debljini je prvi put obilježen u
Varaždinskoj županiji, koja će i ubuduće davati punu potporu svim
preventivnim aktivnostima čiji je cilj unaprijediti zdravlje svih
građana, istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Ovakve preventivne akcije su iznimno važne kako bismo što više
građana osvijestili o problemima koje može izazvati prekomjerna
tjelesna težina. Ponosni smo na naše liječnike i zdravstvene
djelatnike iz Opće bolnice Varaždin, koji su oformili poseban tim
za liječenje pretilosti, u kojem su liječnici različitih
specijalnosti. Vrijedno je što su i oni danas ovdje, zahvaljujući
čemu svi zainteresirani građani mogu u neposrednom kontaktu
doznati sve što ih zanima. Posebno podržavamo naše zdravstvene
stručnjake u promoviranju praktičnih rješenja i savjeta za naše
sugrađane, koji će im pomoći ne samo da postignu, nego i zadrže
zdravu tjelesnu težinu – rekla je zamjenica župana Silvija
Zagorec.

Multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti u Općoj
bolnici Varaždin djeluje od 2019. godine.

– Tim čine djelatnici Endokrinološkog odjela, nutricionisti,
psiholozi, psihijatri, anesteziolog i abdominalni kirurzi. Dosad
smo obradili više od 200 pacijenata i vjerujem da ćemo uskoro
postati najpoznatiji barijatrijski centar u Hrvatskoj. Pretilost
se na prvom mjestu liječi pravilnom prehranom, redovitom fizičkom
aktivnošću od barem 30 minuta dnevno, lijekovi su tek na trećem
mjestu, a operativni zahvat zadnja opcija – napomenula je dr.
Šimegi-Đekić.

Pojasnila je da se ljudi, koji imaju problema s prekomjernom
težinom i pretilošću, prvo trebaju javiti obiteljskom liječniku,
potom u Zavod za javno zdravstvo, a na kraju bolničkom timu za
liječenje pretilosti.

– Operativni zahvat je za one pacijente kod kojih klasični oblik
dijete ili terapija lijekovima nisu uspjeli, odnosno za pacijente
kod kojih je indeks tjelesne mase iznad 35 ili 40, a već imaju
druge bolesti. Imamo pacijente koji su izgubili više od 60
kilograma. Najljepša stvar je kad ih vidite nakon godinu i pol s
osmijehom na licu – rekao je doc. Pajtak.

Kakva bi trebala biti svakodnevna prehrana?

– Danas smo prikazali obroke koji se najčešće savjetuju za
redukciju tjelesne mase. Radi se o 1.300 do 1.500 kilokalorija
dnevno, pri čemu je važno naglasiti da smo ih rasporedili pet
obroka. Najveći problem kod naših pacijenata su nepravilne
prehrambene navike, znači uzimanje jednog do dva obroka dnevno,
obično u popodnevnim satima. Tako da naglasak nije samo u ukupnom
dnevnom kalorijskom unosu, nego i o raspodjeli u tri glavna
obroka, doručak, ručak i večera, te dva međuobroka – savjetovala
je nutricionistica Karmen Kokot, dipl. inž. preh. tehn.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije