Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja su 9. Državno prvenstvo slastičara, 14. Državno prvenstvo kuhara, Bocuse d'Or-Croatia 2022 te 12. natjecanje učenika Kamelija kup.
U ponedjeljak 4. travnja ove godine počinje 14. izdanje Dana
hrvatskog kulinarstva. Manifestacija se ponovno vraća u kongresnu
dvoranu Hotela Minerve u Varaždinskim Toplicama koja će postati
mjesto susreta za mnogobrojne domaće i inozemne kuharske i
slastičarske majstore.
Već poznata manifestacija namijenjena je kuharima i slastičarima
iz cijele Hrvatske i šire koji se razlikuju po mjestu zaposlenja,
tehnikama pripreme hrane i godinama iskustva, no povezuje ih ono
najbitnije, ljubav prema kuhanju i kreiranju jela. Natjecanjem u
brojnim kategorijama i potkategorijama svi dobivaju jednaku
priliku u predstavljanju svojih ambicija i kreativnosti.
Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja su 9. Državno prvenstvo
slastičara, 14. Državno prvenstvo kuhara, Bocuse d’Or-Croatia
2022 te 12. natjecanje učenika Kamelija kup.
Slastičari i kuhari natjecateljskog duha moći će u nekoliko
kategorija odmjeriti svoje vještine, kreativnost i poznavanje
tehnika. Proglašenje slastičarskog prvaka će se održati u utorak,
a novog kuharskog prvaka otkrivamo u četvrtak. Pobjednici
osvajaju prestižnu titulu državnog prvaka Hrvatske u kuharstvu,
odnosno slastičarstvu.
Kuhari s najvećim ambicijama će se natjecati u sklopu natjecanja
“Bocuse d’Or Croatia”, a pobjedniku, čije proglašenje će biti u
četvrtak, pripada ugledna pozicija predstavnika Hrvatske na
sljedećem izdanju najprestižnijeg svjetskog individualnog
natjecanja u kulinarstvu – Bocuse d’Or Europe.
Novim generacijama, učenicima srednjih strukovnih škola, pruža se
prilika pred žirijem pokazati naučene tehnike i novi pristup
kulinarskom izričaju, natjecanjem u kategorijama 12. Kamelija
kupa. One najbolje čekaju vrijedne nagrade brojnih sponzora,
između ostalog stipendije visokog kulinarskog učilišta Aspira.
Sva natjecanja održavaju se u mobilnim kuhinjskim jedinicima, i
otvorena su za javnost.
Dio bogatog programa manifestacije su i brojne besplatne
kulinarske radionice, edukacije i degustacije koje će se
održavati od 04. do 07. travnja od 17:00 pa sve do 20:00 sati.
Tako će se npr. u ponedjeljak, 04. travnja, održati radionica
izrade savršenih glazura i kreativne obrade šećera, a od 17:30
sati u restoranu Diana objekta Minerva kreće i degustacija torti
nastalih u sklopu slastičarskih natjecanja. Cijena kave po
izboru i komada torte iznosi simboličnih 20,00 kn.
Radionice modernih kulinarskih tehnika u preostalim danima voditi
će brojni renomirani kuhari iz Hrvatske i drugih zemalja, između
ostalog, Grčke, Italije i Slovenije.
Dobrodošli su svi gurmani i zaljubljenici u gastronomiju,
neovisno o predznanju, a sav program će se odvijati u skladu s
aktualnim epidemiološkim mjerama.
Manifestacija završava u petak, 8. travnja 2022., a detaljan
program možete pronaći na web
stranici ili Facebook
profilu.