grad varaždinske toplice

FOTO Varaždinske Toplice već četvrti put domaćin Dana hrvatskog kulinarstva

Proglašenje slastičarskog prvaka održat će se u utorak, a tko je novi kuharski prvak doznat ćemo u četvrtak.

Varaždinske Toplice već su četvrti put domaćin Dana hrvatskog
kulinarstva, a ovogodišnje 14. izdanje okupilo je oko 130 domaćih
i inozemnih kuharskih i slastičarskih majstora koje povezuje
ljubav prema kuhanju i kreiranju jela.

Četverodnevna manifestacija počela je u ponedjeljak, održava se u
kongresnoj dvorani hotela Minerva, a kuhari i slastičari svoje će
vještine, kreativnost i poznavanje tehnika moći odmjeriti u
nekoliko kategorija.

Kuhari s najvećim ambicijama sudjelovat će u natjecanju “Bocuse
d’Or Croatia”, a pobjedniku, čije proglašenje će biti u četvrtak,
pripast će ugledna pozicija predstavnika Hrvatske na sljedećem
izdanju najprestižnijeg svjetskog individualnog natjecanja u
kulinarstvu – Bocuse d’Or Europe.

Učenicima srednjih strukovnih škola pruža se prilika pred žirijem
pokazati naučene tehnike i novi pristup kulinarskom izričaju
natjecanjem u kategorijama 12. Kamelija kupa, a najbolje očekuju
vrijedne nagrade brojnih sponzora, između ostalog stipendije
visokog kulinarskog učilišta Aspira.

Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Varaždinskih
Toplica podsjetila je da su Varaždinske Toplice jedna od
najznačajnijih kontinentalnih turističkih destinacija istaknuvši
kako su i ovakve manifestacije iznimno značajne za turizam.

– Posebno mi je drago da smo već više godina domaćini Danima
hrvatskog kulinarstva koji se kao manifestacija sve više
razvijaju i iz godine u godinu je sve više sudionika i predavača
svjetske klase, pa su tu top kuhari, reprezentativci iz Francuske
i Grčke. Drago mi je da je naša Minerva domaćin ovakvom
natjecanju, odnosno edukacijama i da se Varaždinske Toplice i tim
eventom upisuju na turističku kartu kao gastro točka – rekla je
Husnjak.

Dodala je da se kao najveći problem iz godine u godinu pokazuje
nedostatak kvalitetne radne snage te zaključila da je upravo
stoga važno da se ovakva natjecanja održavaju u Varaždinskim
Toplicama.

– Ovo je jedan od načina da se potaknu mladi koji su odabrali
smjerove kuharstva i slastičarstva da se teži kvaliteti,
konstantnoj, cjeloživotnoj edukaciji i da zbilja danas-sutra u
našem turizmu imamo top kvalitetne, domaće radne ljude – kazala
je Lana Husnjak.

Aleksandar Aki Vucković iz ureda Hrvatskog kuharskog saveza rekao
je kako se na natjecanju predstavilo i troje učenika iz
Varaždinske županije, svo troje iz Gospodarske škole Varaždin s
mentoricom Nevenkom Bosilj. Među učenicima je i Izabel Leona
Koman iz 3. b razreda, smjer kuhar, a na natjecanju se
predstavila tortom.

– Tema je trebala biti zima. Na biskvit ide bijela krema, žele od
cijeđenog soka naranče i mousse od čokolade i na vrh mirror uz
dekoraciju od bijele čokolade. Od natjecanja očekujem novo
iskustvo, nadam se da će sve biti super. Nije mi bitna pobjeda,
ali ne bi bilo loše – izjavila je Izabel Leona te dodala da kuhar
nije baš cijenjeno zanimanje.

– Za to sam se zanimanje odlučila sasvim spontano, ali nisam
požalila. Zasad planiram raditi ostati u struci – zaključila je.

Natjecanje se odvija i pod budnim okom predsjednika Hrvatskog
kuharskog saveza Damira Crlenog koji je istaknuo da je ova
manifestacija važna iz nekoliko razloga, a jedan od njih je
prezentacija domaćih proizvoda iz Varaždinske županije.

– Naša županija jedna je od onih koje su brendirale i zaštitile
najviše proizvoda u Hrvatskoj, te kuhari koji dolaze mogu kroz
zadane teme i pristup tim namirnicama nešto više saznati o samim
namirnicama i spremanju novih jela. Na taj način širimo i
proizvodnju i prodaju tih namirnica. U natjecanju se koriste
namirnice iz naše bogate gastronomske ponude; od varaždinskog
bučinog ulja, heljde, prezentacije mlinčanog kolača iz Lepoglave,
trnovečke makovnjače, OPG-a Pocedulić s heljdom, ludbreškog meda,
vinara Varaždinske županije – rekao je Crleni.

Ocjenjivački žiri kroz ova četiri dana činit će tridesetak
članova koji će se izmjenjivati po kategorijama, a natjecanja se
održavaju u mobilnim kuhinjskim jedinicama, i otvorena su za
javnost.

Proglašenje slastičarskog prvaka održat će se u utorak, a tko je
novi kuharski prvak doznat ćemo u četvrtak. Pobjednici osvajaju
prestižnu titulu državnog prvaka Hrvatske u kuharstvu, odnosno
slastičarstvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije