Gradska tržnica

FOOD REVOLUTION DAY Na varaždinskom placu održan događaj na temu održivosti u gastronomiji

Varaždin je bio ponosan domaćin ovog događaja.

Food revolution je pokret čiji je idejni začetnik Jamie
Oliver, a osnovna je ideja promocija zdravog načina prehrane u
društvu, od obiteljskog stola do obrazovnih institucija i
ugostiteljstva.

Varaždin je ponosan domaćin ovog događaja, uz još pet drugih
gradova u Hrvatskoj. Food Revolution Day u Varaždinu se
organizira već osam godina, pod kapom Hrvatskog akademskog centra
primijenjenog nutricionizma, Turističke zajednice Grada Varaždina
i Udruge ‘Medenjak’, a sada se prvi put organizaciji pridružila i
Gradska tržnica što je logično jer plac je mjesto gdje zdrave
navike u prehrani počinju.

Na događaju su se mogli kušati ‘održivi’ obroci pripremljeni od
tzv. ostataka, za što su se pobrinule Karmen Kokot, univ.
spec. nutricionizma i učenici iz varaždinske Graditeljske,
prirodoslovne i rudarske škole te Dorotea Solomun iz TZ Grada
Varaždina. Restoran August događaju se pridružio degustacijom
povrtnog ratatouillea od sezonskih namirnica s placa što je još
jedan važan segment održivosti u gastronomiji. Jednako je važno
skratiti put od vrta (ili placa) do stola, kao što je važno
pripremati količine hrane prema stvarnim potrebama ukućana.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako je cilj
događaja potaknuti na razmišljanje o recikliranju i u vlastitoj
kuhinji. ‘Hrana nikada nije otpad, te se može ponovo
upotrijebiti. Kako pravilno iskoristiti ‘ostatke’ da bismo dobili
novi zdravi obrok danas smo saznali od naših suorganizatora, a
pridružili su nam se djelatnici Zavoda za javno zdravstvo
Varaždinske županije koji su brojnim posjetiteljima mjerili tlak
i razinu šećera u krvi.’

Događaj je svojim dolaskom podržao i varaždinski gradonačelnik
Neven Bosilj koji je rekao: ‘U vrijeme kada je proizvodnja hrane
sve skuplja, bacanje hrane je stvarno grehota. Hvalevrijedne su
sve akcije u kojima učimo kako ponovno upotrijebiti nešto što je
već korišteno, i to za novi, nutritivno vrijedni i zdravi obrok.’

A kako konkretno to učiniti zna Karmen Kokot, univ. spec.
nutricionizma iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.
Pažljivije planiranje kupnje i obroka, kontrola rokova trajanja,
priprema količina primjerenih potrošnji samo su neki od savjeta
koje je pametno slijediti kako bi se uštedjelo na kućnom budžetu
i izbjeglo nepotrebno bacanje hrane. A ako višak hrane i ostane,
može ga se korisno upotrijebiti’, rekla je Karmen Kokot te
naglasila:  ‘Temom održivosti željeli smo povezati
nutricionizam i ekologiju, čijom sinergijom je moguće učiniti
dobro za vlastito zdravlje i za okoliš.’

Upravo zbog sinergije nutricionizma i ekologije, događaju su se
pridružili ekolozi iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i
rudarske škole, pod vodstvom prof. Petre Novak Mlinarić koji su
osmislili nagradni eko kviz i obradovali posjetitelje simboličnim
nagradama – ekološkim vrećicama za plac.

Dorotea Solomun iz Turističke zajednice grada Varaždina naglasila
je kako je Food Revolution na placu nastavak priče koja u
Varaždinu uspješno živi već 8 godina: ‘Iza nas su brojne
radionice, prvenstveno u vrtićima i školama. Veseli me da priču
nastavljamo na varaždinskome placu jer je u održivoj gastronomiji
važna konzumacija lokalne i zdrave, svježe hrane s tržnice. Plac
je važan i za turizam grada.’

Recepti Karmen Kokot za ukusna jela od tzv. ‘ostataka’ te chefa
restorana August Gorana Jelušića, objavljeni su u kuharici koja
se besplatno dijelila posjetiteljima na placu, a bit će dostupna
i na www.varazdinskiplac.hr kako bi ju mogli preuzeti i oni koji
nisu bili u mogućnosti posjetiti ovaj događaj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije