Kvaliteta ovoga tradicionalnog težačkog jela leži u domaćim namirnicama.
Otkako je 2014. godine, zahvaljujući članicama Udruge
žena Općine Vidovec, zaštićen jamstvenim žigom pri
Zavodu za intelektualno vlasništvo, vidovečki gibanik postao
je jedan od promotora vidovečkog kraja. Riječ je o tradicionalnom
težačkom jelu čija kvaliteta je upravo u domaćim namirnicama i
višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja.
– I dan danas nastojimo raditi s domaćim namirnicama, od
sira, mlijeka, putra te hajdinog brašna. Sama priprema je dosta
zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje treba prethodno
umočiti u mlijeko, tako da je samo gibalo dosta rijetke
strukture. Nakon toga unutra se stavlja i gris, tikva, sol i
šećer u omjeru koji kako kome odgovara i tu je onda tajna i da li
je dobar, bolji ili najbolji. U vidovečkim kuhinjama taj se kolač
još uvijek često sprema jer sve svečanosti, kao što su pričesti,
krizme i rođendani bez gibanika ne mogu proći. Jamstveni žig koji
smo dobili nam je ponos te ujedno i obveza da i dalje čuvamo i
promoviramo naš gibanik – objasnila je predsjednica Udruge žena
Općine Vidovec Ivanka Lonjak.
Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je
kako je upravo Općina bila inicijator zaštite vidovečkog
gibanika.
– U Udruzi žena našli smo jako dobrog partnera i stvarno možemo
biti ponosni na ovaj naš kolač. Ono što nam slijedi je i njegova
prezentacija izvan granica naše države. Današnja pak prezentacija
dobra je prilika da se ljudi iz Varaždinske županije upoznaju s
načinom izrade vidovečkog gibanika. Važnost ovakve prezentacije
ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je
radionice i predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa
20 tisuća kuna – istaknuo je načelnik Hranić otkrivši kako u
posljednje vrijeme dobivaju sve više upita od ugostitelja diljem
Varaždinske županije koji bi vidovečki gibanik htjeli uvrstiti u
ponudu svojih restorana, što je značajna i pozitivna stvar kako
za Udrugu, tako i za sam kolač.
Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija
Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je još jedan
zaštićeni proizvod Varaždinske županije našao svoj put prema
ljubiteljima tradicije i kvalitetne gastronomije.
– Iznimno mi je drago i pričinja mi veliko zadovoljstvo da danas
ovdje imamo prezentaciju vidovečkog gibanika jer je to još jedan
proizvod u nizu koji podiže i daje dodatnu vrijednost
gastronomiji Varaždinske županije. Županija organizacijski i
financijski podupire zaštićene proizvode, a kao što nam je
poznato, upravo iz općine Vidovec imamo zaštićeno i varaždinsko
zelje oznakom izvornosti na nivou Europske unije – izjavila
je zamjenica župana Zagorec.
Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc.
Dragutin Vincek najavio je kako bi do kraja godine
svjetlo dana mogla ugledati i monografija posvećena upravo
vidovečkom gibaniku.
– Izrada monografije u završnoj je fazi i nadam se da će krajem
godine biti i njena promocija, čime bi se šira javnost mogla
upoznati s povijesnim značajem ovog kolača – rekao je pročelnik
Vincek, naglasivši kako se javnost posljednjih godina sve više
okreće kvalitetnim domaćim, tradicionalnim proizvodima ponukani
ponukani različitom proizvodima čije deklaracije ne odgovaraju
kvaliteti proizvoda.
– Stoga, Varaždinska županija ulaže napore u prepoznatljivost
kvalitete svojih zaštićenih proizvoda, a na tragu smo i toga da
sljedeći zaštićeni proizvod na europskoj razini bude kučanski
koščičjak – najavio je Vincek.
Podršku predstavljanju vidovečkog gibanika dao je i župan
Varaždinske županije Anđelko Stričak, zatim
članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine
Kučana i Zbelave “Hajdina”, dok su atmosferu kroz pjesmu
i ples dodatno podigli i tamburaši KUD-a
Hajdina.