Počeci Zeljarijade bili su u Društvenom domu, dok danas, 24 godine kasnije, manifestacija ima međunarodni značaj.
Rezanjem mega-sarme dugačke čak 1.501 metar u Vidovcu je u subotu
svečano otvorena 24. Zeljarijada, najveća gastronomska
manifestacija u Varaždinskoj županiji.
Organizator manifestacije, u sklopu koje se od petka do nedjelje
održava mnoštvo programa s ciljem popularizacije Varaždinskog
zelja i drugih autohtonih proizvoda Varaždinske županije, je KUD
Vidovec, pokrovitelji Općina Vidovec i Varaždinska županija, a
glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.
– Ove godine smo pripremili bogat sadržaj budući da dvije godine
nismo imali manifestaciju uživo i u ovakvom obimu. Zeljarijada je
u Hrvatskoj prepoznata, što možemo vidjeti po registracijama
automobila iz cijele države, a sutra će nam doći i KUD-ovi iz
susjednih zemalja, tako da možemo reći da je prerasla u
međunarodnu manifestaciju. Promoviramo sve naše poljoprivrednike
i Varaždinsko zelje, koje je zaštićeno na razini Europske unije.
Jedina smo općina u Hrvatskoj koja ima zaštićena dva proizvoda,
uz Varaždinsko zelje, zaštićen je i naš poznati težački kolač
vidovečki gibanik, na što smo ponosni – istaknuo je načelnik
Općine Vidovec Bruno Hranić.
Počeci Zeljarijade bili su u Društvenom domu, dok danas, 24
godine kasnije, manifestacija ima međunarodni značaj, napomenula
je zamjenica župana Silvija Zagorec.
– Svi znamo da bez zelja nema veselja. Općina Vidovec je
europska prijestolnica zelja, a Varaždinsko zelje je iznimno
zdrava namirnica, zaštićena oznakom izvornosti na razini Europske
unije. Zeljarijada će kao gastronomska, gospodarska i kulturna
manifestacija i ubuduće imati podršku Županije. Nadam se da će
mnogi danas kušati najfiniju sarmu na svijetu, poznatu vidovečku
mega-sarmu – rekla je Silvija Zagorec, uz koju je na otvorenju
bio i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr.
sc. Josip Križanić.
– Na razini Europske unije su, uz Varaždinsko zelje, zaštićena
još 34 hrvatska proizvoda. Ova manifestacija doprinosi njihovoj
promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja.
Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakve projekte, kao i
udruživanje poljoprivrednika s ciljem povećanja proizvodnje –
naveo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir
Majdak.
– Naša su lica danas drugačija, ali KUD Vidovec je i dalje ovdje
te, prije svega, čestitam njima na održavanju tradicije i
inicijativi koju su dali da bismo danas mogli govoriti o novoj,
europskoj dimenziji vidovečkog zelja. U Europskom parlamentu ćemo
ugostiti izaslanstvo Općine Vidovec te razgovarati o svemu što se
s razine EU-a čini za poljoprivredu i poljoprivrednike – najavila
je eurozastupnica Sunčana Glavak.
U ime predsjednika Hrvatskog sabora, svih saborskih zastupnika i
svoje osobno ime organizatorima je čestitala saborska zastupnica
Nadica Dreven Budinski. – Želim još puno, puno ovakvih lijepih
manifestacija. Čestitam organizatorima na velikoj, sveeuropskoj
Zeljarijadi. Zahvaljujem vam na svemu što činite, ne samo za
Vidovec, nego i za Varaždinsku županiju i cijelu Lijepu našu –
istaknula je Nadica Dreven Budinski.
Najveća atrakcija je bila mega-sarma, najveća sarma na svijetu
koja je ovaj put bila duža od 1,5 kilometra. Da bi brojni
posjetitelji mogli uživati u ovoj deliciji, kuhari su neumorno
radili puna četiri dana i noći. Za mega-sarmu je utrošeno čak 4,5
tona sastojaka!
– Posljednja četiri dana nije se puno spavalo. Uz desetak članova
Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke,
sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin
te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Zahvaljujem njima i
njihovim mentorima, kao i domaćinu motanja sarme, hotelu Minerva
u Varaždinskim Toplicama. Za pripremu ovogodišnje mega-sarme bilo
je potrebno oko dvije tone Varaždinskog zelja s imanja obitelji
Cafuk, oko 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300
kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70
kilograma luka, dva kilograma češnjaka i drugi sastojci – otkrio
je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.
Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja, rekla
je pak Marija Cafuk, čuvarica sjemena ove čuvane sorte.
– Varaždinsko zelje je specifično zbog čvrsto zbijene plosnate
glavice, nema izraženi “kocen”, a ima tanak list. Kad se
nakiseli, ima specifičnu žutu boju te specifičan okus. Domaćice
ga vole zbog svih tih karakteristika, a ponajviše zbog toga što
se lako savija kad se radi sarma – ispričala je Marija Cafuk.
Predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković je izvijestila da su
jučer održane Zeljarske igre u kojima su sudjelovala djeca,
pripremali su se Zeljarski kotlić i šaran na rašljama, a članovi
KUD-a Vidovec uprizorili su stari način kiseljenja i gaženja
zelja. – Čeka nas još Zeljarsko-makedonska noć, a u nedjelju će
biti održana i Međunarodna smotra folklora s više od 500
sudionika, 50-ak konjarica i konjara te 14 kočija. Prošetat će od
škole u Nedeljancu do centra Vidovca, gdje će izvesti svaki svoj
program – najavila je Ines Pavleković.