Etno parku Gradišće

Dani pere u Madžarevu: Najbolje su pere ispekle Biserka Mikulčić i Draženka Topolovec

Tradicionalna manifestacija koja je ove godine doživjela svoje deveto izdanje, okuplja zaljubljenike u ovu slasticu koja se nekad spravljala u novomarofskom kraju.

Nakon dvogodišnje pauze uvjetovane pandemijom, u Etno parku
Gradišće u Madžarevu u subotu su održani Dani pere.

Tradicionalna manifestacija koja je ove godine doživjela svoje
deveto izdanje, okuplja zaljubljenike u ovu slasticu koja se
nekad spravljala u novomarofskom kraju, a organizator je Etno
udruga Greben. Vrijedni članovi Udruge prikazali su kako se
pripremala starinska slastica ovoga kraja, a kao i svake godine,
birala se najbolja pera koju su prijavljene natjecateljice
ispekle i donijele na ocjenjivanje.

Na ovogodišnjem je natjecanju u pripremi pere sudjelovalo deset
domaćica iz Mađareva i novomarofskoga kraja. Pripremile su dvije
vrste pera: klasičnu te pere s dodacima, kao što su tikve, orasi
i mlade koprive.

Njihovo je umijeće ocjenjivala gastro komisija u kojoj su bili
Ivan Tuk, zamjenik novomarofskog gradonačelnika, Renata Horvatić,
voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa, Ivana
Perši Kušek, ravnateljica Kulturnog centra Ivan Rabuzin, Barica
Galina, kuharica iz OŠ Novi Marof i Jelena Džepina, članica CTK
Varaždin.

U klasičnoj kategoriji pobijedila je pera Biserke Mikulčić, a u
kategoriji pere s dodacima komisiji je najbolja bila pera
Draženke Topolovec iz Mađareva.

Posjetitelji su pere natjecateljica mogli isprobati nakon
proglašenja, a tijekom cijele manifestacije bilo im je ponuđeno
čak 25 različitih pera koje je ispekla članice Etno udruge Greben
Vesna Kremenić, čiji je pomoćnik uz krušnu peć bio Josip
Vragović, također član Udruge.

Kao i ranijih, i ove su godine svoje pere na ocjenjivanje
donijele samo domaćice, “požalila” se predsjednice Etno udruge
Greben, Valentina Česi.

– Naše su žene opet bile vrijedne, a znaju li muškarci pripremati
peru, ni ovoga puta, nažalost, nismo doznali, stoga upućujemo
poziv svim kuharima da se prijave za 10. Dane pere koji će se
održati iduće godine. Bilo bi lijepo da na jubilarnom izdanju
manifestacije imamo i natjecatelje – kazala je Česi.

S njom se slaže i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Drago mi je što se tradicija i dalje čuva, što naše žene još
uvijek pripremaju peru koja je specifičan kolač našeg podneblja.
Treba, naravno, pohvaliti i našu Etno udrugu Greben koja je opet
sve organizirala na najbolji način, a zahvaljujući njima, Dani
pere postali su dio turističke ponude našega kraja. I meni je žao
što se dosad nisu uključivali muškarci, ali nadam se da će za
jubilarno izdanje manifestacije biti spremni pokazati da i oni
znaju pripremati peru. Ako dosad nisu naučili, do sljedećih Dana
pere imaju dovoljno vremena – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Na Danima pere su uz gastronomski dio organizirane i druge
aktivnosti vezane uz očuvanje kulturne baštine. Posjetitelji su i
ovoga puta imali priliku razgledati kućice u Etno parku koje
svojim postavom dočaravaju nekadašnji život ovdašnjeg
stanovništva.

Bilo je ovo još jedno ugodno druženje u Madžarevu, uz
kulturno-umjetnički program i povratak u neka druga, stara
vremena, a ugodnog druženja nije nedostajalo ni na vinskoj cesti
Kališće – Cicelj otvorenoj u nedjelju, u organizaciji KUD-a
Remetinec.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije