Berba maruna počinje kad i berba grožđa. U njoj sudjeluje cijela obitelj, a za kilogram je potrebno nabrati otprilike 40 maruna.
Stiglo je i to doba godina – u punom je jeku berba, ali i prodaja
omiljene jesenske grickalice, kestena. U Međimurju na plantaži
obitelji Frančić skupljaju se plodovi.
– Kesteni su rodili jako dobro. Njima na sreću ni suša
ni visoka temperatura nisu naškodili. Možemo zaokružiti na nekih
700 kilograma na 35 sadnica u punom rodu – govori vlasnik
plantaže Mihael Frančić.
Berba maruna počinje kad i berba grožđa. U njoj sudjeluje cijela
obitelj, a za kilogram je potrebno nabrati otprilike 40 maruna.
– Otprilike po dva tri sata na dan beremo zajedno. Uberemo
minimalno 25-30 kilograma. U sredini sezone čak i 50 do 60
kilograma – govori Martina Frančić.
Berba kestena i nije tako jednostavna kako se
čini. Nekad vam trebaju i rukavice, a ako ih nemate,
onda se morate poslužiti i nogama.
I dok je marun lagano na zalasku, ovih se dana sve više prodaje i
onaj šumski kesten. I njegov je urod diljem zemlje dobar.
– Krupni kesten je raniji tri tjedna. Kad nama berba
završi, kreće berba u šumama, šumski kesteni su ipak nešto
sitniji. On je nešto jeftiniji. Njega može svatko ubrati. Njegova
je cijena otprilike 30-tak kuna, dok mi svoj kesten nudimo i
prodajemo po 60 kuna – govori Frančić.
I da stvar bude bolja, svi kesteni se prodaju, zbog
čega i sve veći broj ljudi razmišlja o tome da bi se upustio u
njihov uzgoj.