općina cestica

Članovi Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica rezidbom prvog trsa otvorili sezonu radova u vinogradu

Na početku druženja okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Marijan Županić, a potom su se okupljeni uputili u vinograd obitelji Ivana Mikec.

Brdoviti predjeli općine Cestica od davnine su poznati po uzorno
obrađenim vinogradima, a i kvalitetnim vinima proizvedenim na
ovom području. U cilju očuvanja i unaprjeđenja vinogradarstva
1996. godine osnovana je Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin
Cestica, a jedan od temeljnih zadataka vinogradarske udruge je i
očuvanje starih običaja i tradicije vezanih uz obradu vinograda i
dozrijevanje vina.

Tako se tijekom godine organiziraju i prigodne manifestacije, a
jedna od prvih je vezana je uz početak radova na rezidbi vinove
loze. Manifestacija se održava pod nazivom “Vincekovo” i vezana
je uz blagdan Svetog Vinka, a ovogodišnju rezidbu prvog trsa
cestički vinogradari započeli su okupljanjem na obiteljskom
gospodarstvu Županić na Lovrečan bregu, 22. siječnja 2023.
godine, s početkom u 14 sati.

Na početku druženja okupljene je pozdravio predsjednik Udruge
Marijan Županić, a potom su se okupljeni u pratnji glazbenog
sastava Brajdaši uputili u vinograd obitelji Ivana Mikec.
Voditelj ceremonije prvog reza bio je Ivan Kralj, a djedu Ivanu u
rezidbi i vješanju kobasica pomogao je desetogodišnji
Petar.  U skladu s običajima, da trsju i vinogradu tijekom
godine ne bi ponestalo vlage orezani čokot je zalijan vinom, a
blagoslov vinograda i vinogradara potom je obavio vlč. Zorislav
Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan, nakon čega je
ispijanjem čaše vina nazdravljeno novoj vinogradarskoj godini.

Uz vinogradare prvoj godišnjoj manifestaciji bio je prisutan i
predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica Darko Majhen, koji je
članovima Udruge, u svoje ime i u ime načelnika Mirka Korotaja
zahvalio na očuvanju vinogradarske tradicije te vinogradarima
poželio zdravu i uspješnu vinogradarsku godinu nakon čega je
druženje uz izmjenjivanje iskustva iz obrade vinograda, čuvanja i
dozrijevanja vina potrajalo do kasnih popodnevnih sati.

Po tradiciji nekoliko rozgi s orezanih čokota stavljeno je u vrč
koji se potom ispunjava vodom i stavlja na sobnu temperaturu gdje
će ostati do Cvjetnice, koja ove godine pada 2. travnja.
Prolistale grančice vinove loze na Cvjetnicu se nose u crkvu na
blagoslov, a tada će i svaki vinogradar koji drži do tradicije,
na temelju izraslih mladica i zametnutih grozdića prvi puta moći
procijeniti ovogodišnju berbu.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije