Mirisi sarme i varaždinskog zelja proširili se školom.
Gospodarska škola Varaždin je u suradnji s OPG-om Cafuk i
Varaždinskom županijom, organizirala manifestaciju “Zelje na
veselje”. Učenici Gospodarske škole Varaždin pripremili su jela u
kojima je glavni sastojak varaždinsko zelje, a namirnice za
pripremu jela osigurala je Marija Cafuk.
Samom obilježavanju manifestacije prisustvovao je pročelnik
Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske
županije dr.sc. Dragutin Vincek koji je istaknuo kako je važno da
mladi preuzimaju iskustva starijih, uče i primjenjuju ih dalje u
životu. Na taj način varaždinski tradicionalni proizvodi, poput
heljde, bučina ulja i varaždinskog zelja, nastavljaju svoj
suživot sa svim građanima Županije.
-Da bi neki proizvod živio u svom narodu, nije dovoljno
imati ga na papiru ili u obliku knjige, već on mora biti suživot
čovjeka i prirode, te je ovo samo nastavak jedne tradicije stare
preko 200,300 godina. Važno nam je da je varaždinsko zelje ušlo i
u škole te nam je drago da Gospodarska škola Varaždin to radi
zadnjih par godina i naravno da ćemo nastaviti podržavati taj
projekt – izjavio je pročelnik Vincek.
Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja koje je
već pet godina označeno europskom oznakom, donirala je za
manifestaciju “Zelje na veselje” i bučine koštice i krumpir, uz
varaždinsko zelje.
-Već više godina u ovo vrijeme s učenicima Gospodarske
škole provodimo ovaj projekt u kojem oni pripremaju hranu od
proizvoda koji su izrasli na našim poljima kako bi vidjeli da je
to drugačije od onog što možemo kupiti u dućanu te kako bi
vidjeli da je varaždinsko zelje najbolje za pravljenje sarme. Ono
je savitljivo, tanko i domaćice ga jako vole – rekla je
Cafuk.
Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, Jasminka Kelemen,
izjavila je kako je “Zelje na veselje” promocija jedne autohtone
zajednice i promocija suradnje s OPG-om Cafuk. Spajanjem lokalnih
namirnica s modernim načinom pripreme hrane je ono što učenicima
Gospodarske škole Varaždin pokušavaju prenijeti.
-Kuhanje i priprema hrane od sezonskih namirnica obogaćuje
nastavu i praksu naših učenika. Na natjecanjima koji su lokalnog,
državnog, ali i međunarodnog karaktera te kroz razne projekte na
kojima naši učenici sudjeluju, oni upoznavaju i promoviraju
namirnice našeg kraja i našu školu, ali i sebe i svoj rad –
istaknula je Kelemen.
Nevenka Bosilj, nastavnica kuharstva u Gospodarskoj školi
Varaždin ističe kako kroz cijelu godinu učenici koriste
tradicijske namirnice te ih samim time i promoviraju.
-Današnji zadatak bila je naša tradicija, regionalne
namirnice, a fokusirali smo se na namirnice OPG-a Cafuk –
Varaždinsko zelje, hajdinska kaša, krumpir, svježe zelje i prema
tome smislili jela koja su jako fina i koja prezentiramo
učenicima kako bismo ih naviknuli na naše namirnice. Ovo je
klasika na jedan moderniji način – izjavila je Bosilj.
Učenici su za okupljene pripremili sarmu, restani krumpir,
krpice sa zeljem i heljdinu kašu s dinstanim kiselim zeljem,
peciva s bučinim uljem i sjemenkama, salate od crvenog i bijelog
kupusa u kombinaciji s mrkvom začinjene s vrhnjem, majonezom i
obogaćene s jajima te štrukle s krumpirom, zeljem i keljem.