U sklopu natjecanja Global Cefs Challenge (kuhari seniori), jela su pripremali aktualni državni prvak Marin Sambolek iz Garestina i njegov pomoćnik Dinko Tomašić iz Nobela, također iz Varaždina...
Četiri srebrne i jednu brončanu medalju osvojili su hrvatski
kuhari u Riminiju, gdje su održana prestižna kulinarska
natjecanja Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs
Challenge i Global Pastry Chef Challenge u organizaciji svjetske
krovne kuharske organizacije Worldchefs. Predstavilo se
stotinjak kuhara i slastičara iz cijele Europe koji su tražili
ulaznicu za veliko finale sljedeće godine u Singapuru u sklopu
Svjetskog kuharskog kongresa.
U sklopu natjecanja Global Cefs Challenge (kuhari
seniori), jela su pripremali aktualni državni prvak Marin
Sambolek iz Garestina i njegov pomoćnik Dinko Tomašić iz Nobela,
također iz Varaždina. Za predjelo su ponudili karamelizirani
halibut s komoračem i limunom, košaricu od rižinog papira s
graškom i raviol od velutea s halibutom, a za glavno jelo teleći
kare s farsom od pinjola i trubača, parfe od vrganja u kukuruznom
tijestu, buču s kremom od buče i umak s crnim tartufom.
Osvojili su srebrne medalje, no u Singapur su se
plasirali Italija i Cipar. Ivan Ergović iz Valamara i Dora
Bolkovac natjecali su se u slastičarskom natjecanju Global Pastry
Chef Challenge i u samo tri sata morali pripremiti tortu i šest
deserta. I oni su osvojili srebrne medalje, no bez plasmana u
završnicu. U kategoriji namijenjenoj mladim kuharima do 23
godine, Hrvatsku je predstavljao Karlo Štorga iz Bedema koji je u
sat i petnaest minuta pripremao četiri porcije glavnog jela.
Predstavio je teleći kare u krusti od listića badema s majonezom
od vrganja, glazirano povrće, pire od cvjetače, okruglica od
brokule te krumpir punjen kremom od vrganja i tartufate uz
demiglace umak. Osvojio je brončanu medalju. Na natjecanje su s
njima putovali Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog
saveza, izbornik Kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić i
Erich Glavica koji je kao hrvatski predstavnik bio član
ocjenjivačkog suda.
– Zadovoljni smo nastupom iako se nismo plasirali u finale. U
Italiji je sve išlo po planu osim što se Ergović hrvao s
temperaturom, no predstavili smo hrvatsko kulinarstvo u dobrom
svijetlu i povećali si šanse za nastup nacionalnog
tima sljedeće godine na Kulinarskoj olimpijadi u Njemačkoj.
Na kraju su nijanse odlučile – rekao je Crleni nakon povratka u
Hrvatsku.