Nakon rimskih vojnika i nimfa - kotlić!
Nezaobilazna kulinarska manifestacija održana je u centru
Varaždinskih Toplica povodom 15. izdanja Aquafesta, tradicionalne
manifestacije koja se održava u najvećim i najstarijim toplicama
u Hrvatskoj. Najprije su defileom centrom Grada prošetali rimski
vojnici i nimfe, a nastavljeno je s onom najslasnijim dijelom –
natjecanjem u kuhanju kotlića.
Prilika je to bila da udruge i mještani Grada Varaždinske
Toplice, ali i susjednih, prijateljskih mjesta pokažu svoje
kulinarsko znanje, a na ovogodišnjem izdanju kuhanja “Kotlića”,
natjecatelji su imali zadatak skuhati kotlić od divljači.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni ističe kako
se natrag revitaliziralo kuhanje rimskog kotlića u Varaždinskim
Toplicama, a svoje umijeće kuhanja pokazalo je 6 ekipa!
– Proglašavamo tri najbolja po okusu, vizualnom identitetu i kako
su sljubili namirnice s ostalim sastojcima, ali prije svega fokus
je na okusu koji donosi najveći broj bodova. Namirnice kojih nije
bilo u Rimsko doba natjecatelji moraju izbjegavati, a koriste se
začini koji su bili dostupni u ono vrijeme – naglasio je Crleni.
Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice grada Varaždinske
Toplice također je bila jedna od članica žirija koji je birao
najbolji kotlić.
– Žiri neće znati čiji kotlić isprobava, bit će u potpunosti
nepristrano i pobijedit će svakako najbolji. Najboljima smo
osigurali i tradicionalnu rimsku kuhaču – poručila je Husnjak.
Slijedeći zadane kriterije, najbolji “Kotlić” pripremila je
Lovačka udruga Jelen Varaždinske Toplice, drugo mjesto osvojila
je Udruga vinogradara i voćara sv. Martin Varaždinske Toplice,
dok je udruga Biserna dolina Grešćevina osvojila treće mjesto.
Podsjetimo, Aquafest se nastavlja u nedjelju drugom utrkom Aqua
Iasae Trail “Putevima rimskih legionara”.