OMILJENI SVETAC

Izdale ga guske: Tko je bio sveti Martin i kakve veze ima s vinom

Slavi se u čast rimskog viteza iz pokrajine Savarije, u današnjoj Mađarskoj, koji je bio poznat kao blag i milosrdan čovjek...

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara, jedan je
od najželjnije čekanih i najveselijih blagdana u našim krajevima,
zbog stoljetne tradicije da se baš na taj dan održava ceremonija
krštenja mladog vina, koja ne prolazi bez dobre kapljice i bogate
trpeze.

Slavi se u čast rimskog viteza iz pokrajine Savarije, u
današnjoj Mađarskoj, koji je bio poznat kao blag i milosrdan
čovjek. Završio je vojnu službu, no zaredio se i godinama
djelovao u samostanu u Galiji, u Poitiersu, nakon čega je izabran
za biskupa Toursa. Posvećen je 370. godine. Pokopan je 11.
studenog 397 godine, što je dan koji se slabi kao njegov
spomendan.

Legenda kaže da je bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što
ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta. Legenda također
kaže da se protivio tome da postane biskup, pa se pred samim
imenovanjem sakrio među guskama, no one su ga izdale svojim
graktanjem. Tako je postao biskup, dok se u mnogim krajevima na
Sv. Martina i danas tradicionalno jede guska s mlincima.

‘Jesti, piti i veseli biti’ glavni je moto Martinja u većini
hrvatskih krajeva, a posebno se njime ponose u Općini Sveti
Martin na Muri, koja je ove godine od Vlade dobila rješenje ‘o
značenju proslave i obilježavanja blagdana Svetog Martina
biskupa, odnosno Martinja’, čime je, zapravo, proslava dobila
status nematerijalnog kulturnog dobra.

Naime, za razliku od drugih mjesta u Hrvatskoj, koja gaje narodni
običaj Martina, pa se ‘obični’ ljudi odijevaju u biskupe i
pjesmicama i pošalicama kao biškupi zabavljaju krsteći mošt,
u Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u
kojem župnik, ili drugi svećenik, pa i biskup, u vrijeme
Martinja, blagoslivlja mlado vino. Nakon toga ‘narodni biškup
Martin’ obavlja ceremoniju krštenja mošta u vino.

Inače, Martinje se češće slavi u kontinentalnoj Hrvatskoj, a
Zagorci su od toga napravili pravu malu filozofiju, pa se u
ceremoniji krštenja mošta moraju naći domaćin, stoloravnatelj,
vinotoča, gospon sudac, kumovi mošta te biskup sa svojom
svitom. Ako trebate opravdanje za odlazak na feštu, treba reći da
se u vinu nalaze mnogi vitamini i minerali koji su važni za
organizam.

Kakve veze s Martinjem ima pečena guska? Martinje je danas
blagdan za vrijeme kojega slavimo plodove zemlje i u većini se
krajeva, u skladu s običajima i tradicijom, za slavlje peče
guska, a tijekom slavlja “krsti” mlado vino. Postoje brojna
tumačenja zašto se na blagdan Svetog Martina priprema pečena
guska, a najraširenije je ono prema kojem su guske svojim
glasanjem odale sveca koji se sakrio u njihovu nastambu pred
narodom koji ga je odlučio postaviti na biskupsku stolicu. U
kontinentalnoj Hrvatskoj, uz pečenu gusku priređivali su se i
mlinci, a od iznutrica se kuhala juha.   

Još nekoliko zanimljivih činjenica: 

– Ime Martin dobio je po bogu Marsu, rimskom bogu rata, odnosno
njegovo ime je umanjenica od tog božanskog imena
– Martinovi roditelji smatrali su kršćanstvo sektom, ali njega je
privlačilo te ga je s vremenom prihvatio. Čak se zaredio za
egzorcista, a biskup je postao 370.godine. Smatrali su ga
najvećim francuskim biskupom
– Mnogi su ga željeli za zaštitnika jer je kritizirao imućne i
pomagao siromašnima, pa je osim zaštitnika vinara i vinograda,
postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih
alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske
papinske garde i Francuske
– Sveti Martin zaštitnik je i nekih mjesta u Hrvatskoj: Belog
Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca
– U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i
početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi. U Srednjem
vijeku je 11. studeni u cijeloj Europi bio sajamski dan i tad su
završavali mnogi ugovori, vraćali su se dugovi, plaćao porez i
slično.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije