15. Dani hrvatskog kulinarstva: Varaždin ima prvaka države u kuharstvu

Kuhar iz varaždinskog restorana pobijedio je nakon dvodnevne i napete kuharske borbe.

Nakon pokazanog znanja u tri kategorije Karlo Štorga iz
restorana Bedem u Varaždinu je prvak Hrvatske u kuharstvu, drugo
mjesto zauzeo je Dinko Tomašić iz
varaždinskog restorana Nobel, dok je treće mjesto
osvojio Patrik Prnjak iz RIVA restaurant & longe
bara. Državni prvak u slastičarstvu za 2023. godinu je Ivan
Ergović iz Valamar Riviere.

Glavni su to rezultati 15. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su
protekla četiri dana po prvi puta održani u Osijeku na lokaciji
Gospodarskog centra Osječko-Baranjske županije, gdje su se
okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim
državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo
Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju
slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri
kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar
Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u
slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec
Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje
navedenih su presudili najsitniji detalji.

 
Najznačajnija kulinarska manifestacija u Hrvatskoj je u utorak
započela Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i
slastičara kojima su se u novoj kategoriji pridružili i konobari.

Učenici kuharstva završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola
su pokazali znanje i usavršene tehnike u kategorijama
kulinarstva i slastičarstva, dok su konobari demonstrirali
znanje u svojim disciplinama. Kuharsko prvo mjesto pripalo je
učenicima iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, dok
u skupini slastičara pobjedu kući nosi Ugostiteljska
škola Opatija.

U konobarskim disciplinama koje su po prvi puta dio
festivala, u kategoriji posluživanja najboljima su se pokazali
učenici iz Rovinja, pobjedu u kategorji sljubljivana jela i vina
odnose učenici iz Splita, a nagrada za najbolje bariste odlazi u
Pulu. U natjecanju Kamelija kupa su sudjelovale 23 škole iz
cijele Hrvatske sa ukupno 65 učenika pod vodstvom 48 nastavnika
mentora.

Zadnji natjecateljski dan 15. Dana hrvatskog kulinarstva
približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti kroz održavanje
revijalnog izdanja natjecanja Bocuse d’Or Croatia. Izazovu su se
odvažili chef Tomislav Karamarko iz restorana
Bruschetta i chef Bruno Vokal iz dubrovačkog restorana
360, rame uz rame sa svojim pomoćnicima, redom, Gabrijelom
Benićem i Davidom Halilovićem. Bocuse d’Or je prestižno
natjecanje i veliki izazov za najambicioznije kuhare, a ovo
revijalno izdanje je kandidatima iznova pružilo uvid u tijek
natjecanja ovakve razine. Z

asigurno im je pomogao feedback Christiana Andréa
Pettersona, norveškog chefa, pobjednika Europskih kvalifikacija
(2018. i 2020.) i dvostrukog osvajača trećeg mjesta u finalu
Bocuse d’Or-a u Francuskoj, koji je ovom prilikom predvodio
stručni žiri. Oba tima su, osim novog iskustva i znanja, primila
diplome i zahvalnice za sudjelovanje.

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari
mogli su sudjelovati i u mnogobrojnim radionicama i
masterclassovima u kojima su vrhunski chefovi i slastičari
nesebično dijelili svoja znanja s kolegama, ali i zainteresiranom
publikom. Tako su u proteklim danima mogli pratiti
radionice Sandre Jadek, Alme Rekić, Dejana
Stankovića, Willa Kinga.
 
Manifestacija “Dani hrvatskog kulinarstva” još je jednom ugostila
gotovo 150 kuhara i slastičara te je uspješno održana sa željom
popularizacije kuharske i slastičarske struke, i stvaranja novih
poznanstava na natjecateljskoj gastro sceni Hrvatske. Velika
važnost svakom izdanju manifestacije posvećena je i edukaciji
svih sudionika kroz sama natjecanja, radionice i uključivanje
iskusnih međunarodnih sudaca u ocjenjivanje natjecateljskih
kreacija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije