Pedeset godina rada Živka Toplaka: ‘Trag umjetnika’ – od šezdesetih do danas

U srijedu, 19. listopada, u sklopu Srijede u muzeju, u palači Sermage otvorena je izložba varaždinskog likovnog umjetnika Živka Toplaka pod nazivom ‘Trag umjetnika’ kojim je obilježio 50. godinu umjetničkog stvaralaštva. Osim 50. godine svog stvaralaštva, obilježio je i svoju 70. godinu.

Uz predstavljanje autorova umjetničkog i profesionalnog puta, u projektu se posebni naglasak stavlja na odnos i neraskidivu vezu umjetnika i okoline, odnosno Varaždina u kojemu djeluje, što je obilježilo njegovo cjelokupno stvaralaštvo i ostavilo trajni trag na varaždinskoj, ali i široj hrvatskoj likovnoj sceni.

– Radi se o jednom ozbiljnom projektu. Izloženi su radovi koji su nastali krajem šezdesetih pa sve do danas, dakle ovdje je izloženo pedeset godina mog rada. Slikanje nije moja profesija, ali bavim se time cijeli svoj život – rekao je umjetnik Živko Toplak.

Istaknuo je kako mu je drago što je doživio ovaj dan ne samo radi Varaždinaca nego i zbog sebe, kako bi sam vidio svoje radove na okupu i uočio promjene u stvaralačkom smislu.

Na početku same izložbe posjetiteljima se obratio predsjednik Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te gradonačelnik Goran Habuš, a u samu izložbu posjetitelje je uveo autor izložbene stručne koncepcije povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Marijan Špoljar.

Svoje obljetnice Živko Toplak obilježava nizom aktivnosti, a među njima je i objavljivanje monografije kao trajni tiskani zapis te izložba u Galeriji starih i novih majstora kao prikaz cjelokupne slike i rezultat dokumentarističkog istraživanja njegova stvaralaštva, što će realizirati Gradski muzej Varaždin.

Izložba ‘Trag umjetnika’ biti će postavljena za razgled do 6. studenog ove godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije