FOTO Kajana Pačko i Danijel Detoni zvucima klasike ispunili Atrij Starog grada

Atrij Starog grada, jučer, 19. srpnja, ispunjavali su zvuci klasične glazbe, zahvaljujući izvedbi klavijaturiste Danijela Detonija i splitske violončelistice Kajane Pačko.

Posjetitelji su tako te tople ljetne noći uživali u izvedbi Bachove Suite, djelima Schuberta i Scarlattija i drugih majstora klasične glazbe.

Posebno interesantno zvučala je zajednička izvedba Kajane i Danijela, kad su izveli šest pjesama Brahmsa i Geringas-Saltera te Mačekovu Sonatu.

Detoni je inače glazbeno obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon.

Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima, surađivao je s prvorazrednim umjetnicima te je za svoj rad dobio brojna domaća i inozemna priznanja. Od 2009. podučava klavir, a od 2015. klavir i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Splitska violončelistica Kajana Pačko nastupila je na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i velike dvorane berlinskog Konzerthausa već za vrijeme studija na Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ u Berlinu i Universität Mozarteum u Salzburgu u klasama svjetski poznatih violončelista Clemensa Hagena i Fransa Helmersona. Dobitnica je prvih nagrada na državnim i na međunarodnim natjecanjima.

Od 2015. Kajana podučava na Hochschule für Musik und Theater ‘Felix Mendelssohn Barth oldy’ u Leipzigu, a od 2009. redovito održava seminare za violončeliste na Muzičkoj akademiji i glazbenim školama u Zagrebu i Splitu te na ljetnim tečajevima. Krajem 2014. Kajana Pačko je izdala svoj prvi nosač zvuka pod imenom ‘Journey through Europe’ za Croatia Records uz pijanistu Danijela Detonija s djelima Griega, Poulenca i Papandopula.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije