Tulum s(l)ova u ivanečkoj osnovnoj školi s 30. na 31. listopada

Izvorni hrvatski projekt poticanja čitanja iz užitka Tulum s(l)ova namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola, nastavlja se i ove godine u svom petom, jubilarnom godišnjem ciklusu u školskim knjižnicama diljem Hrvatske. Novi ciklus počinje u 19 sati čitateljskim susretom, koji će se odvijati kroz noć s 30. na 31. listopada, u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, a dosad su prijavljene 43 školske knjižnice diljem zemlje.

Tulum s(l)ova je spoj noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Noćni čitateljski susreti odvijaju se u realnom i virtualnom okruženju, a obavezni dio susreta čine ceremonijalno čitanje za sudionike iz vlastite školske knjižnice te druženje s učenicima drugih školskih knjižnica preko servisa skype.

Čitanje je najvažnija aktivnost noćnog čitateljskog susreta, ali ne i jedina, ostale aktivnosti ovise o kreativnost timova pojedinih knjižnica, a raspon je širok i čine ga – društvene igre, interaktivne računalne igrice, karaoke, humanitarne akcije, piknik na dekama, likovne, plesne i literarne radionice te radionice i kvizovi iz ostalih predmeta, književni susreti, gledanje filmova, natjecanja u pjevanju, pripovijedanje bajki, glazbeni koncert učenika, uređivanje prostora knjižnice i slično.

Knjižnice koje imaju uvjete za to osiguravaju i noćenje u vrećama za spavanje.

Sljedećih godinu dana učenici koji su sudjelovali na tom susretu čitaju družeći se s planinarima, sudjeluju čitanjem u proslavama Dana Gradova, u drugim projektima poput ‘Kretanjem do zdravlja’, čitaju posjetiteljima muzeja, štićenicima umirovljeničkih domova, vrtića, na glavnim trgovima, kulturnim i prirodoslovnim izletima po Hrvatskoj, na festivalima, obogaćujući volonterskim čitanjima iz užitka naglas kulturnu ponudu svoje zajednice.

Čitanja se dokumentiraju na servisima Facebook i YouTube. Na kraju godišnjeg ciklusa, na Završnoj svečanosti bira se najuspješnija knjižnica projekta. Glavni kriteriji za odabir su čestotnost čitanja i kreativnost u odabiru mjesta čitanja i osmišljavanju dodatnog programa.

Svečanost proglašenja najbolje knjižnice prošlog ciklusa održat će se na ovogodišnjem Interliberu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije