Varaždinski folklorni ansambl u desetodnevnom posjetu Istanbulu

Varaždinski folklorni ansambl će od 31. srpnja do 9. kolovoza sudjelovati na 16. međunarodnom festivalu folklora Büyükçekmece, u istoimenoj četvrti i predgrađu Istanbula. Riječ je o jednom od najvećih europskih festivala folklora na kojem će ove godine sudjelovati čak 24 grupe iz cijeloga svijeta, od egzotičnog Porto Rika, Meksika i Brazila, preko desetak europskih zemalja, do Gruzije i Južne Koreje.

Članove Varaždinskog folklornog ansambla u Turskoj očekuju nastupi na veoma atraktivnim lokacijama – u prestižnom kulturnom centru Atatürk (AKM), koji se nalazi na središnjem istanbulskom trgu Taksim, a inače je dom Turske nacionalne opere i baleta, te na nekoliko otvorenih pozornica, poput amfiteatra ‘Kemal Sunal’. U programu je i nekoliko mimohoda kroz Istanbul te oko jezera Büyükçekmece uz koje se smjestilo to nekada industrijsko predgrađe.

Bogat program Varaždinskog folklornog ansambla

VFA je za turneju pripremio bogat program koji uključuje koreografije pjesama i plesova Hrvatskog Zagorja, Zagrebačkog Prigorja, Podravine i Hrvata Bunjevaca iz Bačke, kao i niz zasebnih vokalno-instrumentalnih točka. Program su uvježbali voditelj plesa Tim Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić i voditelj tamburaške sekcija Matija Auker, pod budnim okom umjetničkog voditelja i osnivača ansambla Pjerina Hrvaćanina.

U popratnom će programu festivala jedan plesni par iz ansambla sudjelovati i u natjecanju parova u kojem će se boriti za titulu najboljeg muškog i ženskog plesača, a VFA će Međunarodnom muzeju narodnih nošnja pokloniti jedan muško-ženski komplet narodne nošnje iz Hrvatskog Zagorja.

No, osim brojnih nastupa Varaždince očekuje i razgledavanje brojnih znamenitosti kojima Istanbul obiluje, dok je jedan dan rezerviran za zajedničku vožnju Bosporom s drugim sudionicima festivala, a u planu im je i posjet obližnjem aqua parku.

VFA itinerar

VFA će na put krenuti već u noći s 29. na 30. srpnja, a na putu do Turske posjetit će i bugarsku prijestolnicu Sofiju, dok su u povratku isplanirali izlet u Beograd. Tako će članovi VFA na ovoj velikoj balkanskoj turneji imati prilike razgledati nekoliko slavnih metropola.

Festival Büyükçekmece održava se pod pokroviteljstvom međunarodne folklorne organizacije CIOFF, koju je osnovao UNESCO, a čije ime garantira vrhunsku kvalitetu u svijetu folklora i folklornih festivala. VFA je posljednji put na službenom CIOFF festivalu sudjelovao 2011., u švicarskom gradiću Evolene.

Velika je čast za Varaždinski folklorni ansambl što je dobio priliku sudjelovati na tako velikom i značajnom festivalu te brojnoj publici i drugim sudionicima prezentirati hrvatsku tradicijsku kulturu i predstaviti grad Varaždin. S druge strane, VFA je kontinuiranim kvalitetnim radom i inozemnim gostovanjima svoj status davno opravdao.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije