Varaždinski folklorni ansambl pobijedio na županijskoj smotri folklora

>> Varaždinski folklorni ansambl pobijedio na županijskoj smotri folklora
>> Varaždinski folklorni ansambl pobijedio na županijskoj smotri folklora

U kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu jučer je u sklopu Antunova održana 12. smotra folklora Varaždinske županije u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih društva Varaždinske županije. Na smotri je nastupilo 14 KUD-ova i folklornih ansambala koji su se predstavili u tri selekcije – izvorni folklor, koreografirani i revijalni dio.

U koreografiranoj selekciji sudjelovalo je pet gradskih folklornih skupina – Varaždinski folklorni ansambl, Centar tradicijske kulture i KUD “Hrvatske željeznice” iz Varaždina, KUD “Marof” iz Novog Marofa te KUD “Anka Ošpuh” iz Ludbrega. Navedena društva izvodila su dvije koreografije – jednu svog zavičaja, a drugu nekog drugog kraja Hrvatske ili dijaspore.

Prema odabiru stručnog žirija – Tomislav Habulin bio je zadužen za glazbu i vokalnu komponentu, a Nikola Kramar za ples i kostimografiju – najboljim je u koreografiranoj selekciji jednoglasno proglašen Varaždinski folklorni ansambl. VFA je izveo koreografiju pjesama i plesova južnog Gradišća “Oj nadaljski zdenci” Jelene Tisaj te koreografiju voćanskog kraja “Zrasla nam je hruškica” svog umjetničkog voditelja Pjerina Hrvaćanina.

VFA će u listopadu Varaždinsku županiju predstavljati na državnom susretu hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu, na kojem je već sudjelovao 2013. te 2011. godine. Prošlogodišnji je pobjednik bio Centar tradicijske kulture.

Dok je u koreografiranom folkloru dozvoljena autorska sloboda koreografa u pristupu folklornoj građi i ostvarivanju umjetničke vizije, izvorni folklor podrazumijeva minimalnu obradu folklorne građe i što vjerniji scenski prikaz narodnih običaja onome kako je to nekad bilo na selu.

U izvornoj selekciji sudjelovali su KUD “Salinovec”, KUD “Klaruš” iz Maruševca, KUD “Mak” iz Trnovca, KUD “Elizabeta” iz Jalžabeta te KUD “Beletinec”.

Žiri je u izvornoj selekciji najboljim proglasio prošlogodišnje pobjednike KUD “Salinovec”, koji su pod vodstvom Tihomira Kukulića izveli splet pjesama i plesova ivanečkog kraja pod nazivom “Išla je djevojka”. Oni će Varaždinsku županiju predstavljati na državnoj smotri izvornog folklora u Koprivnici.

Izvan obje konkurencije, u revijalnom su dijelu programa nastupili KUD “Toplice” iz Varaždinskih Toplica, KUD “Ljuba voda” iz Ljubešćice, KUD “Vidovec” te KUD “Remetinec”.

Trosatni program pratila je ugodno popunjena dvorana kulturnog centra “Ivan Rabuzin”, no s obzirom na to da je program bio besplatan, a u njemu su sudjelovala gotovo sva folklorna društva naše županije, odaziv publike mogao je biti i veći.

Osim smotre folklora, u Novom Marofu se održali su se i brojni drugi događaji u sklopu Antunova:

> Hladno pivo u Marofu

> Utrka na štiklama

> Fotogalerija iz Novog Marofa

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije