Gradski muzej Varaždin

Otvorenje izložbe ‘Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju’ u srijedu Gradskom muzeju Varaždin

O prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost...

Gradski muzej Varaždin ovu godinu zaključuje izložbom Dobar tek!
/ Kultura hrane u varaždinskom kraju, koja se uz Dan grada
Varaždina otvara u palači Herzer u srijedu, 7. prosinca u 19
sati. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i
medija RH, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta iz fundusa GMV-a,
koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim
navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani,
posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz
prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom i budućnost. Kako je to
jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja
u posljednjih nekoliko godina, u čijem su osmišljavanju
sudjelovali kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više
vanjskih suradnika, izložba će biti postavljena za razgled gotovo
cijelu iduću godinu.

Drugi dio izložbe s temom o ulozi hrane s
konzervatorsko-restauratorskog aspekta otvara se u Starom gradu u
siječnju 2023. godine. Tijekom trajanja izložbe bit će objavljen
i prateći katalog.

Više o izložbi

Kroz priču o hrani i odnosu prema njoj možda najlakše možemo
razumjeti svjetonazor ljudi u nekom povijesnom razdoblju ili
geografskom području. Hrana i prehrambene navike prožeti su
kulturološkim značenjem i važan su dio identiteta zajednice, te
su kao takvi oduvijek sredstvo identifikacije s jednom kulturnom
grupom ili diferencijacije od drugih. Kultura prehrane može se
definirati kao kompleksni sustav navika, praksi, stavova,
rituala, vjerovanja te običaja i tradicija vezanih uz hranu.

Izložba o kulturi hrane na varaždinskom prostoru podijeljena je u
tematske cjeline: Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica,
Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko
stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti, kroz koje posjetitelji
imaju priliku upoznati Varaždince u vremeplovu njihovih
prehrambenih navika i običaja – od prapovijesti sve do
sutrašnjice.

Također, izložbom se pokušalo dati i odgovore na pitanja kao što
su, primjerice: Jesu li Varaždinci naranču prije vidjeli na
slikama starih nizozemskih majstora ili na varaždinskom placu?
Znate li da je dabrovo meso nekad bila posna hrana koja se
pripremala najčešće petkom i u korizmeno vrijeme? Kakve li
neobične recepte čuva njemačka kuharica na gotici pisana rukom
jednog gospodina koji je kuhao svoja jela u Varaždinu početkom
19. stoljeća? Kakvog su se bontona pridržavali oni koji su imali
čast biti pozvani na večeru u jednu od varaždinskih palača u 17.
stoljeću? Hoće li se jednog dana kukci, koje danas možemo vidjeti
u stalnom postavu GMV-a Svijet kukaca, preseliti i na dnevnu
ponudu restorana preko puta Muzeja?

Izložba Dobar tek! koncipirana je tako da nastoji zaokupiti
(gotovo) sva osjetila, pa će posjetitelji imati prilike doživjeti
i mirise vezane uz neke namirnice prisutne u svakodnevici
obiteljskog doma, kao i zvukove karakteristične za kuhinju,
tržnicu, pčelinjak, lov, večeru, pa čak i futuristički
laboratorij za pripremu hrane.

Izložbeni postav bit će upotpunjen i rekonstruiranim prikazima
crne i bijele kuhinje, tržnice, trgovine, restorana, polja te
raskošne gozbe, što doprinosi ilustrativnosti i zornosti teme,
kao i sadržajnijem ugođaju za posjetitelje.

Izložba je postavljena za razgled do 5. studenoga 2023. godine, a
tijekom njezina trajanja održavat će se i dodatni programi
(predavanja, prezentacije i dr.) u sklopu Srijede u Muzeju te
organizirati edukacijski sadržaji za učenike kroz program MIŠ –
Muzej i škola.

Autori izložbe: Elizabeta Igrec, Mišel Jelić, Mia Košćak, Davor
Kraš, Petra Marincel, Nataša Mihinjač, Petar Nevžala, Jelena
Rančić, Daša Suhić Hižak, Lovorka Štimac-Dedić, Spomenka Težak.

Koordinacija izložbe: Petra Marincel.

Oblikovanje postava izložbe: Lucija Berdin Kokol i Andrija
Večenaj.

Oblikovanje vizuala: Vjeran Kostović.

Obrada i priprema fotografija: Andrej Švoger.

Suradnica: Anita Peričić.

Edukacijsko-pedagoški program: Jelena Petković.

Konzervatorsko-restauratorski radovi i priprema izložaka: Petar
Nevžala, Neven Sudec, Daša Suhić Hižak,

Marija Rajić, Nina Mertik (Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož),
Timotej Tomšić, Jelena Rančić, Nevenka Juriša, Romana Kereži.

Tehnički postav izložbe: Zlatko Bosak, Josip Cepanec, Ivica
Pakrac, Marko Stančin, Dragica Škarica, Štefanija Slunjski.

Posuditelji izložaka: Agronomski fakultet u Zagrebu, Ekos holding
– Prehrana d.o.o., Alka Horvat, Hrvatski prirodoslovni muzej,
Institut za arheologiju, Vladimir Kelemenić, Muzej prehrane
“Podravka”, Ljubo Opačić, Uršulinski samostan u Varaždinu,
Vindija d. d., Letizia Zadravec – Gift shop Letizia.

Sponzori: Gospodarska škola u Varaždinu, Gradska tržnica d.o.o.,
Hartmann papirna ambalaža d.o.o., Insektarij – tvornica buba,
Ireks aroma d.o.o., Magic Net, Muraplast d.o.o., OPG Cafuk, OPG
Pocedulić, OPG Tucman, Parkovi d.o.o., “Sandukar” drvna
galanterija i pilana, Vindija d.d.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija
Republike Hrvatske, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije