UZ DAN GRADA

‘DOBAR TEK!’ Velika izložba o kulturni hrane našega kraja otvorena u palači Herzer

Atraktivna izložba donosi priču o tome kako se jelo u varaždinskom kraju - od prapovijesnih vremena do danas, a baca pogled i prema hrani budućnosti.

Iznimno velik odaziv posjetitelja zabilježen je jučer u večernjim
satima na otvorenju izložbe pod nazivom ‘Dobar tek! / Kultura
hrane u varaždinskom kraju,’, upriličenom u prostorima palače
Herzer u Varaždinu. 

Riječ je o novom izdanju tradicionalne velike godišnje izložbe
Gradskog muzeja Varaždin, u čijoj pripremi
sudjeluju svi odjeli i djelatnici ove ustanove, a ove godine
priređena je u povodu Dana grada Varaždina. Izložba je to koja
prikazuje razvoj kulture hrane od prapovijesnih vremena pa sve do
hrane budućnosti. 

Na svečanosti otvorenja uzvanicima su se obratili Miran
Bojanić Morandini,
ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin,
Jelena Rančić, Kulturno-povijesnog odjela,
Vesna Pascuttini Juraga, izaslanica ministrice
kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, te
gradonačelnik Neven Bosilj, koji je i otvorio
izložbu. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva
kulture i medija RH, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Kustosica Jelena Rančić rekla je kako je izložba
pripremana više od godinu dana, uključila je sve odjele Gradskog
muzeja Varaždin, a pomogle su i neke druge institucije, kao što
su Pokrajinski muzej Ormož-Ptuj, koji je pomogao pri restauraciji
građe, zatim Prirodoslovni muzej u Zagrebu, koji je posudio neki
od artefakta, kao i Agronomski fakultet, koji je posudio jednu od
zvijezda izložbe, zagorskog purana, simbol Varaždina i
varaždinskog kraja. 

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta koji kroz
multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i
običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani,
posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz
prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom i budućnost. 

– Pokušali smo prikazati kulturu hrane u varaždinskom kraju od
prapovijesnih vremena do hrane budućnosti. Od nosoroga do
brašnara ili cvrčaka koji će se možda za nekih deset, petnaest
godina nalazili na našem meniju. Pokušali smo se prisjetiti nekih
menija koji su već davno zaboravljeni, nekih naprava i načina
života, kako se kuhalo u crnoj kuhinji, kako je svaki mali
civilizacijski skok donio veliku promjenu i napredak u našim
životima, kako smo došli do toga kako živimo dans. Lovstvo,
vinogradarstvo, poljoprivreda, cehovska proizvodnja, trgovina i
varaždinski plac… Potrudili smo se pokriti sve segmente vezane
uz ovu temu – predstavila je ukratko izložbu kustosica.

Izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini
Juraga
ovom je prilikom podsjetila i na neke druge
projekte koje u Varaždinu financijski potpomaže Ministarstvo
kulture i medija (glavni portal Gradske vijećnice, obnova gotičke
kule Starog grada, nastavak obnove HNK, nastavak oslika Ivana
Krstitelja Rangera u Franjevačkom samostanu i drugi programi) te
je iznijela podatak da je Ministarstvo ovu izložbu pomoglo sa 60
tisuća kuna. 

Gradonačelnik Neven Bosilj u svojem je obraćanju
istaknuo zadovoljstvo što se ova izložba proteže na dvije etaže;
koristi se i podrum, koji je dosad korišten kao skladište, te
prizemlje. 

– Zahvaljujem se vrijednim djelatnicima Gradskog muzeja, koji su
uspjeli pripremiti ovu izložbu radeći mnogo kako bi se sve
završilo na vrijeme. Palača Herzer do sada nije otvarala svoje
podrume, koji su bili neka vrsta depoa. Ovom izložbom će svi naši
sugrađani dobiti uvid u podrumski prostor ove prekrasne palače.
Mislim da će svima biti zanimljivo ovo pogledati. Sljedećih
jedanaest mjeseci, koliko će dugo izložba biti otvorena, dovoljno
je vremena da svatko od Varaždinaca pogleda ovu izložbu – rekao
je gradonačelnik Bosilj proglašavajući izložbu otvorenom.

Ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini najavio
je i nove sadržaje vezane uz ovu izložbu.

– Mi ćemo je popularizirati i širiti temu; u pripremi je katalog,
bit će otisnuta najstarija kuharice koju imamo u Gradskome
muzeju, iz 1802. godine, pisane rukopisom na gotici, koju smo
preveli. Vjerujem da će i varaždinsko ugostiteljstvo, turisti i
Varaždinci dobiti kroz ovu izložbu jednu trajnu vrijednost –
poručio je Miran Bojanić Morandini i najavio druženje uz ovu
izložbu sve do 5. studenoga 2023. godine.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije