srijeda u muzeju

Predstavljanje kataloga izložbe ‘Dobar tek!’ i kuharice s početka 19. stoljeća u srijedu Gradskom muzeju

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Izložba Dobar tek!, otvorena u prosincu prošle godine u palači
Herzer Gradskog muzeja Varaždin, dosad je bila iznimno dobro
posjećena, a velik interes pobudili su i popratni sadržaji
(predavanja, edukacijske radionice) organizirani za različite
skupine posjetitelja. Projekt je realiziran uz financijsku
potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina i
Varaždinske županije, a u njegovoj pripremi i provedbi
sudjelovali su svi (stručni) djelatnici GMV-a.

Uz izložbu je, kao jedna od projektnih aktivnosti, tiskan prateći
katalog s opisima i fotografijama više od 700 izložaka, s pokojim
receptom i brojnim zanimljivostima vezanima uz kulturu hrane
varaždinskoga, koji će biti predstavljen u sklopu Srijede u
Muzeju 18. listopada.

Tom prigodom predstavlja se i knjiga Ein Koch Buch von Alterhand
Speisen / Kuharica raznovrsnih jela, objavljena također u okviru
ovoga izložbenog projekta. Riječ je o transliteriranoj i na
hrvatski jezik prevedenoj rukopisnoj kuharici Antona Grima
napisanoj na njemačkom jeziku goticom. Izvornik se čuva u GMV-u,
a sadrži 209 recepata zabilježenih u Varaždinu 1802. godine.

U predstavljanju ovih dvaju izdanja sudjeluju: ravnatelj GMV-a
Miran Bojanić Morandini, viša kustosica dokumentaristica u GMV-u
Petra Marincel (glavna urednica kataloga izložbe Dobar tek!),
muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak (osvrt na Antona
Grima), Andreja Talan Gombar (transliteracija kuharice) i dr. sc.
Sanja Županić (prijevod kuharice s njemačkog jezika).

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Ovo je 300.
Srijeda u Muzeju, raspored tjednih događanja, koja se u Gradskom
muzeju Varaždin kontinuirano (uz povremene prekide tijekom
koronakrize) održavaju od 2014. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije