Rudarska, Gospodarska i Druga gimnazija u polufinalu natjecanja u govorništvu

Za drugi dio natjecanja u govorništvu #PrvaGeneracija kvalificiralo se 84 učenika iz 36 srednjih škola u Hrvatskoj koji su prema ocjenama profesora mentora napisali najbolju pripremu govora na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja.

U prvom krugu, u veljači, na natječaj se prijavilo oko 13% (54) srednjih škola u Hrvatskoj.

U tim školama, profesori mentori su proveli edukaciju među učenicima trećih razreda o Globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva na temelju materijala koji su izradili dr.sc. Šlaus i dr.sc. Tomic.

Zatim su zainteresirani učenici napisali pripremu govora i snimili kratki video na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva, a njih 86 iz 36 srednjih škola ušlo je u drugi krug.

Stručni žiri će među polufinalistima će odabrati 10 najboljih koji će u završnom dijelu natjecanja 28. travnja držati svoje govore pred žirijem i publikom u Saboru.

U polufinalni dio natjecanja ušle su i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Gospodarska škola i Druga gimnazija Varaždin.

Natječaj u govorništvu #PrvaGeneracija dio je globalne inicijative švedske vlade kojoj je cilj podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015.

Inicijativa je već obuhvatila nekoliko milijuna djece i mladih u 15ak zemalja, a u Hrvatskoj ju provodi Veleposlanstvo Švedske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadogradnju Milenijskim ciljevima, a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije