Nedjelja na Baroknim večerima uz Reginu Ibericu, za kraj koncert Monike Leskovar

Španjolski ansambl Regina Iberica, posvećen španjolskoj baroknoj vokalnoj glazbi održao je prvi i posljednji koncert u posljednjoj festivalskoj nedjelji 46. Varaždinskih baroknih večeri.

Četvero glazbenika program ‘Es el amor, ay, ay‘ predstavilo je najprije na prijepodnevnom koncertu varaždinskoj publici na koncertu uz baroknu kavu u Starome gradu, a navečer na već tradicionalnom gostovanju Varaždinskih baroknih večeri u crkvi svetog Jakoba u Prelogu. U Varaždinu posljednja nedjeljna festivalska večer protekla je uz Varaždinski komorni orkestar, te goste Pavla Mašića i Marka Žepića na violini.

Orguljaš Pavao Mašić na koncertu nazvanom ‘Njemački koncert’ svirao je na tri instrumenta-čembalu, orguljama i fortepianu.

Pavao Mašić rekao je kako je tako nešto bilo jedino moguće u Varaždinu te da mu je drago da su Varaždin i gospodin Bobić prihvatili projekt koji je ponudio, da u jednoj večeri promijeni sve instrumente s tipkama koje Varaždin posjeduje – i orgulje i čembalo i fortepiano i da publici ponude presjek od Bacha, preko njegovih sinova koji su kao i svi mladi ljudi osjećali malo trzavice sa svojim ocem i tjerali su, kako kaže, nešto svoje do Haydna.

– Varaždinski komorni orkestar sjajan je partner i radujem se da se nakon par godina ponovno nalazimo na ovoj prekrasnoj sceni Koncertne dvorane gdje svaki ton ima zapravo posebnu ljepotu. Orkestar i ja smo ovih dana intenzivno radili na tome da probudimo svakog u publici. Ima puno lijepih tonova i ti instrumenti pokazuju potencijal koji Varaždin ima, ali i pokazati da zapravo Nijemci i nisu bili tako strogi u glazbi – istaknuo je Mašić.

Dodao je kako je ovaj program jako strastven, jer su se Bachovi sinovi borili protiv glazbe svog oca, čvrstog motoričkog baroka i htjeli su mnogo više osjećaja nego što je barokni okvir omogućavao, stoga ovaj koncert ima puno strasti.

– Nakon vrlo uspješnog nastupa u eksperimentalnom koncertu s TBF-om, nastavljamo po našem uhodanom hodogramu, a to su Varaždinske barokne večeri i to nam je uvijek prvi koncert u sezoni. Čast nam je svirati s Pavlom Mašićem, a repertoar je za nas osvježavajući i najbolji za početak nove sezone – rekao je Krešimir Lazar, šef Varaždinskog komornog orkestra.

Koncert u kazalištu ostvaren je u suradnji s Klubom mecena koji je proslavio 20. godišnjicu rada druženjem članova i podjelom povelja najzaslužnijim članovima. Posljednje festivalske nedjelje u Ludbregu je koncert održao Hrvatski barokni ansambl koji večeras nastupa i u Krapini.

U Varaždinu je večeras na rasporedu posljednji koncert 46. Varaždinskih baroknih večeri na kojem u 19 sati u Uršulinskoj crkvi nastupa poznata hrvatska violončelistica Monika Leskovar koja će izvesti Bachove suite za violončelo solo. Prije toga, kao zadnji popratni program Festivala, u klubu Europa media varaždinskog HNK-a u 17 i 30 bit će predstavljena zbirka soneta Varaždinke Mirne Weber ‘Zvonjelice za vječnograd’ koja objedinjuje 12 soneta o Varaždinu autoričinih poklona gradu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije