Siddharta u Zagrebu: Redovito sviramo samo na sjeveru Hrvatske, jug nas tek čeka

Nakon dvadeset godina na sceni, gotovo da i nema ljubitelja rock glazbe na Balkanu koji ne zna za ‘Slovensku Metallicu’ – Siddhartu. Za dvadesetu godišnjicu benda počastili su nas novim albumima, a 24. ožujka nas očekuje i koncert u Tvornici kulture u Zagrebu. Tom smo prilikom pričali s gitaristom kultne skupine, Primožom Benkom.

Kako to da ste u tako kratkom, svega nekoliko mjeseci razmaka, izdali dva albuma – Infra i Ultra?

– Prošle smo godine slavili dvadesetu godišnjicu, a prije dvije godine nastala je ideja da za dvadeset godina snimimo dvadeset novih pjesama. Nismo to željeli trpati na jedan album, jedan je izašao u lipnju, a drugi u prosincu. To je nekakav hommage fanovima i dvadeset novih pjesama koje možemo svirati da ne vrtimo stalno evergreene.

Već ste odradili nekoliko koncerata promocije novih albuma, kakve su reakcije fanova?

– Reakcije na oba albuma su bile vrlo dobro s naše strane pa se to preneslo i na fanove. Prvi singl Ledena vrlo dobro je prihvaćen na radijskim stanicama što je bitno jer iako Siddharta ima određen status, bitno nam je raditi nove stvari da nas publika ne zaboravi i da se dalje razvijamo. Vjerojatno još uvijek imamo ‘kredu’ na samo ime, no ako albumi nisu najbolje što možemo pokazati onda to nama samima nije OK tako da se ne oslanjamo na staru slavu. Što se tiče našeg repertoara, sviramo deset novih pjesama tako da publici ne bude previše.

Kako je došlo do suradnje s Urbanom?

– Oko te suradnje koketiralo se već nekoliko godina, ali kao i svaka stvar, trebalo je neko vrijeme da ideja dozrije i da se stvari poslože. U devetom mjesecu prošle godine kontaktirali smo Urbana i čini mi se da smo se odmah povezali. Imamo veliko poštovanje prema njegovoj glazbi, a i on prema nama. Imali smo pjesmu Strele v Maju koja je za nas bila vrlo teška i jaka pjesma, a pala je ideja da bi Urban napisao tekst. Tomi je na bazi Urbanovog teksta preradio slovenski dio. Nakon što je poslao tekst mi smo bili oduševljeni, uhvatio je ovaj duh vremena i sve što se zbiva oko nas, a istovremeno je vrlo bratska.

Pjesma snažno aludira na trenutno stanje na granicama. Vi ste bend koji često svira diljem Balkana i puno putujete. Kako komentirate žicu na granici i politiku obje zemlje?

– Kroz Strele v Maju smo pokrili tu tematiku. Snimili smo video spot koji je vrlo minimalistički, crno bijeli s minimalno boje i detalja kako bi tekst najviše došao do izražaja. Čini mi se da, da je samo malo više strpljenja s obje strane, ne bi ni došlo do ovakve situacije.

Vratimo se ipak na vedrije teme. Sjever Hrvatske, pogotovo Varaždin i Čakovec, ima veliki broj fanova Siddharte, dok se to ipak smanjuje prema jugu. Zašto?

– Mi južnije nismo bili ni prisutni. Svirali smo samo u Varaždinu, Zagrebu i Murskom Središću, nikad recimo nismo svirali u Rijeci ili južnije. Polažemo nade na ovaj duet i na Urbanovu pomoć pri otvaranju nekih vrata u Hrvatskoj dalje od Zagreba. Izvođači se ponekad u ovakvim suradnjama ne spoje baš najbolje, no s Urbanom smo kliknuli na prvu, a bio je i gost prije desetak dana kad smo svirali uživo na nacionalnoj televiziji u Sloveniji. To je i njemu prilika za novu slovensku publiku. Koliko sam čitao po portalima publika je zadovoljna i komentari su pozitivni.

Znači čitate komentare i forume?

– Što manje. Ja nemam Facebook profil, pročitam pokoju stvar na portalima, ali vrlo selektivno jer znam da ima puno ljudi koji su tu samo da nešto pišu bez da išta kažu. Ako postoji nešto argumentirano, pročitam to. Ne uzimam srcu pročitano.

Zadnji koncert u Zagrebu bio je prije nešto više od godinu dana, a 24. ožujka čeka nas idući. Što možemo očekivati u Tvornici?

– Sigurno desetak novih pjesama, a dolazi i Urban da promoviramo novi singl. Svirat ćemo mješavinu novog materijala i starijih pjesama, ali ne baš one najstarije. Možda neke pjesme koje nismo toliko puta svirali. Provjerit ćemo što smo svirali prošli puta tako da se ne ponavljamo. Kao bend smo nakon snimanja novih albuma u dobroj formi i čvrsti na bini. Nadam se da će se to prenjeti i na publiku i da će biti zadovoljna kao i prošli puta.

Postoji li pjesma koja vam je ko bendu najdraža?

– To se stalno mijenja. Ima nekih pjesama koje smo svirali toliko puta da ih sad više ne sviramo uopće. Pjesme s prvog albuma svirali smo previše jer u to vrijeme nismo imali toliko materijala ko danas. Kao bend smo dosta odrasli nakon tog albuma, ali svako od nas ima posebno drage pjesme sa svakog albuma. Ne postoji neka ‘all time favorite’. Osobno volim svirati Neon, Ledenu, Baroko.

Može li se živjeti od Siddharte?

– Da, živi se od Siddharte. Bilo je boljih vremena za prodaju albuma, kriza je za sve, ali ako se fokus izgubi, teško se hrani energija potrebna za nastavak, a to ne želimo. Vrlo je rijetko da možeš živjeti od nečega što ti je hobij. Nije to uvijek lako, ali zajedno smo u tome. Ne žalimo se.

A fanovi? Možete li još uvijek normalno izaći ili vas obožavatelji prate u stopu?

– Ima i toga, ako se izlazi u neki javni prostor, ali naši su fanovi normalni. Nema vrištanja i guranja. Bilo je toga kad smo bili mlađi, a i naši fanovi. Sad je to kompliment, rukovanje, pokoji selfi, ali to nije teret. Ako se ne družiš sa svojim fanovima, to nije dobro. Mi dugujemo sve njima i zbog njih smo tu gdje jesmo i to je najmanje što za njih možemo napraviti.

Kad možemo očekivati neki koncert opet u Varaždinu?

Kad nas pozovu! Mislim da na koncert u Tvornicu dolaze i bookeri Špancirfesta, pa možda nešto dogovorimo. Svakako bismo rado svirali opet nakon nekoliko godina što nas nije bilo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije