‘Kvalitetnije zakonodavstvo glavni je preduvjet za bolje stanje u poljoprivredi’

Aktualni ministar poljoprivrede Davor Romić danas, 13. lipnja, posjetio je Varaždinsku županiju i održao radni sastanak s županom Predragom Štromarom, kako bi se upoznao s poljoprivrednom politikom Varaždinske županije, ali i problemima s kojima se susreću poljoprivrednici s našega područja.

Jedna od tema sastanka bila je elementarna nepogoda, koja je prije nekoliko tjedana proglašena i u Varaždinskoj županiji.

– Sve informacije došle su u Ministarstvo poljoprivrede i proslijeđene su Ministarstvu financija. Točno možemo reći kako je iznos procijenjene štete oko 960 milijuna kuna. Očekujemo da ćemo u lipnju dobiti povratne informacije od Europske komisije što možemo očekivati, a radimo i niz naših mjera kako bismo pomogli onima koje je zadesila šteta. Napominjem kako su svi koraci napravljeni na vrijeme i točno po određenim procedurama – istaknuo je ministar Romić.

Na području poljoprivrede postoji niz problema u cijeloj zemlji, pa tako i u Varaždinskoj županiji.

– Razgovarali smo o komasacijama, kako će se i na koji način provoditi. Jedna od tema bio je i program ruralnog razvoja, niz mjera povezanih s boljitkom poljoprivredne proizvodnje. Upoznao sam se s problemima u ovoj županiji. Iako sam zadovoljan sa stanjem na terenu, moram konstatirati da ima mogućnosti za pomake. Mnogo je neobrađenih površina, parcele ovdje su iznimno male, ali uz mjere ruralnog razvoja u ovoj županiji možemo očekivati boljitak poljoprivredne proizvodnje – zaključio je ministar.

– Puno je problema u poljoprivredi, a kako to prevladati, bila je središnja tema sastanka. Problemi se mogu riješavati kad se izmjeni zakonodavna politika. Naime, u posljednje 23 godine bilo je gotovo isto toliko izmjena Zakona o poljoprivredi, što znači da postoji strukturalni, a ne parcijalni problem. Velik je posao pred resornim ministarstvom koje treba čim prije u saborsku proceduru uputiti kvalitetnije zakone, kako bi se povećala proizvodnja, a time i bruto društveni proizvod. Puno je prostora za poboljšanje stanja u poljoprivredi – rekao je župan Predrag Štromar.

Ministar Romić je dodao kako velika gospodarstva opstaju, ali manji i slabije organizirani propadaju.

– Pozivam sve da se organiziraju u proizvođačke organizacije jer će time biti konkurentniji i lakše će se probijati na tržištu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije