Povodom Tjedna zadruga predstavljanje inicijative Etična banka

Idućeg utorka, 30. lipnja, u čakovečkoj Multimedijalnoj dvorani ACT-a, s početkom u 16 sati, predstavit će se Zadruga za etično financiranje (ZEF) i inicijativa za osnivanje prve hrvatske etične banke, koja se pokreće u suradnji i s podrškom Europske federacije etičnih i alternativnih banaka FEBEA.

Etične banke postoje u demokratskim zemljama tržišne ekonomije više od 150 godina, a osobitost im je u tome što isključivo ulažu kapital u realni sektor (obrte, industriju, poljoprivredu) s vrlo malim kamatama (max 4%).

Poseban naglasak stavljaju na ulaganja u lokalne zajednice, poljoprivrednike, društvene poduzetnike, obrtnike te mala i srednja poduzeća.

Zanimljivo je napomenuti da u uvjetima gospodarske krize, dok većina komercijalnih banaka bilježi slabije rezultate, upada u financijske probleme ili čak traži pomoć država, ovaj sektor bankarstva bilježi stalan rast, često sa stopama rasta iznad 10% godišnje te predstavlja najstabilniji dio bankarskog sustava.

Upornim ulaganjima u realnu proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta te usmjerenost na podršku ekonomskom i socijalnom razvoju lokalnih zajednica ovakve banke iznimno pridonose stabilizaciji lokalne ekonomije u zemljama u kojima postoje te stječu sve veću popularnost.

Kod etičnih banaka, klijenti su ujedno i vlasnici banke. Banka ostvaruje dobit, ali ga ne isplaćuje svojim vlasnicima, nego je reinvestira u dobrobit društvene zajednice, razvoj poduzeća te gospodarstva i poljoprivrede i drugih segmenata koji su zanemareni u lokalnim zajednicama. Ujedno banka umrežava sve svoje suvlasnike – klijente kroz zatvoreni eko sistem.

ZEF trenutačno radi na uspostavljanju partnerskih odnosa s jedinicama lokalne samouprave, razvojnim agencijama i inkubatorima, poduzećima, zadrugama, OPG-ima, LAG-ovima, obrtima te fizičkim osobama, a početak rada ebanke u Republici Hrvatskoj planira se u 2015. godini.

Ispred ZEF-a i inicijative za osnivanje ebanke govorit će Goran Jeras i Krešimir Prevendar, koji će sve zainteresirane upoznati s konceptom, ulogom, principima, pojmovima i uslugama etičnog bankarstva, ali i detaljnije s trenutnim aktivnostima i planovima.

Za detaljnije informacije o predstavljanju i potvrdi sudjelovanja javite se na info@act-grupa.hr, mobitel 098 819 674 ili Facebook stranici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije